h i r d e t é s

A gáz árának háromszoros drágulására számítanak Németországban

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

A gáz árának háromszoros drágulására számítanak Németországban

2022. július 16. - 08:44

Riasztó forgatókönyvvel állt elő a német közüzemi hálózati felügyelet (Bundesnetzagentur) vezetője. Klaus Müller szerint az egyetlen gyógyszer a fokozott takarékoskodás.

Klaus Müller a ZDF német közszolgálati televíziónak adott interjújában felhívta a figyelmet arra, hogy a német fogyasztók már most is a korábbi összeg dupláját fizetik, noha az ukrajnai orosz háború hatásai még alig érezhetők.

2023-tól azonban a gázt használóknak az árak legkevesebb megháromszorozódásával kell számolniuk. Ezért – mint fogalmazott – csak az a megoldás, hogy már mostantól takarékoskodni kell.

Müller szerint a politika döntésétől függ annak megakadályozása, hogy a gázkereskedők a magasabb beszerzési költségeket a fogyasztókra hárítsák át. Ezzel összefüggésben két lehetőséget említett.

  • Az egyik az, hogy az állam milliárdokkal támogatja az importőröket. .
  • A másik variáns viszont az lenne, hogy "szabadon engedik" az árakat, és azt követően célirányosan azokat támogatják, akik erre a leginkább rászorulnak.

A hatósági vezető nem osztotta azokat az aggodalmakat, amelyek szerint a magánháztartások gázhiány esetén hátrányos megkülönböztetésben részesülnének.

A német és az európai jogi szabályozás szigorúan előirányozza a magánháztartásoknak az utolsó leheletig történő védelmét

– jelentette ki.

Az orosz gázszállítások fokozatos csökkenésére és nem kizárt teljes leállítására utalva Klaus Müller úgy vélekedett: Németország még a legrosszabb forgatókönyv esetén sem marad gáz nélkül.

Ilyen esetben szavai szerint az ország továbbra is kap gázt Norvégiából, továbbá a belga vagy a holland terminálokból, azt követően pedig közvetlenül a német part menti terminálokból.

"Nem nagyon valószínű", hogy az emberekhez otthonukban ne érkezzen egyáltalán gáz – fogalmazott.

Jóval borúlátóbban nyilatkozott ugyanakkor Rainer Dulger, a munkaadók szövetségének elnöke.

Dulger szerint a gázválság kapcsán Németországot történetének legnagyobb válsága előtt áll.

A legőszintébben ki kell jelentenünk: azt a jólétet, amelyet hosszú idő óta élvezünk, első ízben fogjuk elveszíteni

– jelentette ki.

Egy tekintélyes német épülettechnológiai szakértő mindezzel párhuzamosan arra hívta fel a figyelmet, hogy az embereknek meg kell, tanulniuk takarékoskodni.

Messari Becker szerint a kialakult gázválság kapcsán úgy vélte: nem ördögtől való a fa és széntüzelésű kályhákhoz való visszatérés.

A klímavédelem szempontjából mindez természetesen visszalépést jelent. A jelenlegi helyzetben azonban kevés az alternatíva – fogalmazott.

A magánháztartások esetében ki kell meríteni a fosszilis energiával való takarékoskodás összes lehetőségét – jelentette ki a szakértő, aki szerint az emberek nincsenek tisztában a lehetőségekkel. (Infostart)