h i r d e t é s

A hónap végére fontos megállapodás születhet a minimálbér ügyében

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

A hónap végére fontos megállapodás születhet a minimálbér ügyében

2022. augusztus 08. - 07:41

Már augusztus végére megállapodás születhet a szociális partnerek között arról a módszertanról, amely megalapozná a 2023-as minimálbérről és garantált bérminimumról őszi tárgyalásokat - számolt be a VG.hu.

A kép illusztráció! - Forrás: MTI

Az utóbbi napokban a munkáltatók és a szakszervezetek közötti háttértárgyalásokon már közel kerültek az álláspontok az őszi egyeztetéseket megalapozó módszertanról. A két oldal egyetért abban, hogy a minimálbér meghatározásának kiindulópontjaként figyelembe kell venni a legfőbb makrogazdasági mutatókat, illetve az ezekre vonatkozó hiteles, az MNB által közölt előrejelzéseket.

A szakszervezetek és a munkaadók között azonban még nem született meg a teljes konszenzus arról, hogy milyen makrogazdasági mutatók jelentsék a minimálbér-tárgyalások kiindulási alapját - írta a portál.

A 2016 novemberében megkötött több évre szóló bérmegállapodás 2022 végéig szól. Az idei őszi bértárgyalásokon a 2023-as minimálbér meghatározása mellett már egy újabb, az idén lejáró megállapodás helyébe lépő, várhatóan szintén több évre szóló egyezség is célja a háromoldalú egyeztetéseknek - mondta Perlusz László, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára.

A nyári bértárgyalások kiegészítik az ősszel szokásos egyeztetéseket, ugyanakkor nem cél, hogy automatikus folyamatokkal váltsák ki a háromoldalú egyeztetéseket a felek. (Napi.hu)