h i r d e t é s

A magyar kormány is rábólintott a tizedik, EU-s szankciós csomagot

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

A magyar kormány is rábólintott a tizedik, EU-s szankciós csomagot

2023. február 21. - 06:01

Még az ukrajnai háború kirobbanásának évfordulója, azaz február 24. előtt jóváhagyják majd az Európai Unió tagállamai az Oroszországgal szembeni büntetőintézkedések következő, 10. csomagját – közölte Josep Borrell uniós külügyi főképviselő Brüsszelben.

Josep Borrell tavaly október 5-én Strasbourgban - Fotó: Frederick Florin/AFP

A politikus bejelentette, hogy valamennyi kormány, így a magyar is elkötelezett a 10. szankciós csomag elfogadásában. Mint fogalmazott, a szankciókat írásbeli eljárás során fogadják el következő napokban. Hozzátette: ez mindenképpen a háború kitörésének évfordulója előtt történik meg. A magyar kormány sem jelezte a fenntartásait, illetve blokkolási szándékát a külügyminiszterek hétfői ülésén – értesült a hvg.hu.

Josep Borrell elmondta azt is, hogy a tagállamok a lőszerszállítás felgyorsításában és megnövelésében is egyetértettek.

Az EU-s külügyi tanácskozást követően közölték, hogy az Európai Bizottság hamarosan előterjeszti azt a stratégiát, amelynek révén jelentősen meg lehet növelni az európai lőszergyártást, ugyanis az ukrán haderőnek a küszöbön álló orosz támadások előtt nagy mennyiségben lesz szüksége hadianyagra, elsősorban lőszerre. Oroszország naponta ötvenezer lőszert használ el a fronton, és bár Borrell ukrán adatot nem árult el, hangsúlyozta, hogy először a raktárakban lévő készleteket kell Ukrajnának eljuttatni.

Oroszország csapatokat von össze a fronton, 350 ezer katonát. Ez majdnem kétszer annyi katona, mint amennyi ott volt a háború elején. Folytatnunk kell erős, megingathatatlan támogatásunkat Ukrajnának addig, amíg nem győznek

 szögezte le Borrell. (Blikk)