h i r d e t é s

A magyar kormány térden állva könyörög az amerikai multinak

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

A magyar kormány térden állva könyörög az amerikai multinak

2017. május 15. - 13:41

Teljes titokban tartja a kormány, hogy milyen tárgyalásokat folytat az elsősorban elektromos autóiról ismert amerikai Teslával. - írja a napi.hu.

Forrás: napi.hu

A régió országai késhegyig menő versenyt folytatnak a multi beruházásért, amely majdnem felér egy fél paksi atomerőmű-bővítéssel.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium nem ad információt arról, milyen tárgyalásokat folytat az amerikai Tesla vállalattal a multi gigantikus európai beruházásának megszerzéséről

- írtja a Magyar Nemzet. A vállalat ötmilliárd eurót (a paksi bővítésre kínált orosz hitel nagyjából fele) szán egy villanyautókat, akkumulátorokat és otthoni napelemrendszereket előállító európai bázis felépítésére.

A hírek szerint 17 ezer munkahelyet teremtenének, amivel nagyjából annyi embernek adnának munkát, mint az Audi, a Mercedes, az Opel és a Suzuki együttvéve.

Az amerikai multi kutatási és fejlesztési tevékenységet is hoz Európába, ám a régióban nem ennek feltételei vonzzák, hanem például a kormányok által nyújtott adókedvezmények.

Ennek megfelelően minden itteni ország rárepült a lehetőségre.

Lengyelország előnye, hogy erős beszállítói kapacitással rendelkezik az elektromos közlekedés területén, Szlovákia befektetési ügynöksége már három éve tárgyal a Teslával, Magyarország mellett a Zalaegerszegen létesítendő tesztpálya szólhat.

Szakértők szerint nem lenne kockázatmentes, ha az ország még inkább függővé válna az autóipartól.

napi.hu