h i r d e t é s

A mesterséges intelligencia területén is tovább mélyülhet a magyar-német együttműködés

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

A mesterséges intelligencia területén is tovább mélyülhet a magyar-német együttműködés

2021. november 12. - 15:34

A mesterséges intelligencia területén is tovább mélyülhet a magyar-német tudományos együttműködés az alkalmazott kutatás vezető európai intézményrendszerét működtető Fraunhofer Társaság révén - mondta Palkovics László pénteken Berlinben.

Forrás: iStock.com

Az innovációs és technológiai miniszter a magyar tudomány ünnepe alkalmából a német fővárosban tartott alkalmazott kutatási szimpózium szünetében a közmédiának adott nyilatkozatában kiemelte, hogy a német Fraunhofer Társaság elnöke, Reimund Neugebauer nagyon régóta nagyon jó viszonyban van Magyarországgal. Ez abból is látszik, hogy a Fraunhofer Társaságnak már van egy német-magyar vegyesvállalata a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézetével (SZTAKI) közösen. Az együttműködés továbbfejlesztésének "nem titkolt célja", hogy a mesterséges intelligencia kutatásának területén létrehozzanak egy közös intézményt.

Arra a kérdésre, hogy milyen formája lehet ennek az intézménynek, a miniszter kifejtette, hogy ahol a német ipar megjelenik, és alkalmazott kutatási szolgáltatásra van szüksége, ott előbb-utóbb megjelenik a több mint hetven kutatóintézetet működtető és mintegy 30 ezer munkatársat - többnyire a természettudományok valamely ágára szakosodott kutatót - foglalkoztató Fraunhofer Társaság. Intézetei 30 százalékban állami forrásból működnek, a többi költséget pedig a piaci bevételekből, kutatási megrendelésekből fedezik.

"Azt az ajánlatot tettem Neugebauer úrnak, hogy ha a következő lépést megteszik, akkor a magyar állam a finanszírozási modellnek megfelelően egy teljes értékű Fraunhofer intézet működését tudná támogatni" - mondta Palkovics László. Elmondta, hogy azért a mesterséges intelligencia az együttműködés kiszemelt témája, mert a magyar iparban igen erőteljesek a területhez kapcsolódó alkalmazások, például a robotizációban vagy az autonóm gépek, autók és drónok fejlesztésében.

A miniszter a szimpóziumon átadta Reimund Neugebauernek a Magyar Érdemrend tisztikeresztje kitüntetést, amelyet a köztársasági elnök adományozott a német szakembernek a magyar tudomány nemzetközi jó hírnevének erősítése, és a magyar-német kutatóintézeti kapcsolatok fejlesztése érdekében végzett példaértékű tevékenysége elismeréseként.

Reimund Neugebauer, aki az egykori NDK-ban kezdte tudományos pályafutását, Helmut Kohl néhai német kancellár szavait idézve kiemelte, hogy a magyarok ütötték ki az első téglát a berlini falból - amivel nagyban hozzájárultak a keletnémet pártállam bukásához és Németország újraegyesítéséhez -, és ezért köszönet jár nekik a szabadságukat visszaszerző németektől.

A magyarok segítsége nélkül "nem állhatnék most itt a Fraunhofer Társaság elnökeként" - mondta Reimund Neugebauer. A szimpóziumon bemutatkozott a Bay Zoltán Nemzeti Alkalmazott Kutatóintézet-Hálózat is, amelynek nemzetközi előképe éppen a Fraunhofer Társaság. A hálózat feladata a magyar vállalatok kutatás-fejlesztési igényeinek kiszolgálása, azzal a céllal, hogy az ötletből a piacképes termék vagy szolgáltatás váljék. (MTI)