h i r d e t é s

A NASA mindjárt bejelenti, hogy megtalálták az ufókat?

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

A NASA mindjárt bejelenti, hogy megtalálták az ufókat?

2017. június 27. - 08:16

Az "Anonymous" a NASA-t ugyan nem hekkelte meg, de a médiát sikerült megviccelnie. - írja az Index

A NASA hamarosan bejelenti az intelligens földönkívüli élet felfedezését

– hirdeti a címében egy 12 perces videó, amelyet rengeteg híroldal is átvett, és a cikk írásakor már egymillió megtekintés fölött jár. A dologgal viszont több probléma is akad.

Egyrészt a videó nagyon úgy néz ki, mintha az Anonymous nevű nemzetközi hekkerkollektíva adta volna ki, és a cikkek nagy része így is hivatkozik rá, de jobban megnézve kiderül, hogy erről szó sincs. A videót az Anonymous Global nevű fiókra töltötték fel, ennek viszont valójában semmi köze nincs az Anonymoushoz: 2014-ben indult és 89 ezer feliratkozója van, szemben a tényleg a hekkerekhez köthető Anonymous Official nevű csatornával, amely 2012-től aktív és 1,5 millióan iratkoztak fel rá.

Másrészt a videóban elhangzó állítások még csak nem is valamiféle hekkeléssel megszerzett titkos információn alapulnak, hanem bárkinek elérhető netes tartalmakra. Ezek egy része autentikus, de az eredeti kontextusából kiragadott, a másik meg sima butaság.

A fő állítás egy Thomas Zurbuchen nevű NASA-kutatónak egy áprilisi képviselőházi bizottsági meghallgatásán tett kijelentése:

Figyelembe véve a különböző tevékenységeket és küldetéseket, amelyek kifejezetten a földönkívüli élet bizonyítékát keresik, a történelem egyik legjelentősebb, példa nélküli felfedezésének küszöbén állunk.

Nem nehéz belátni, hogy ez se nem titkos, se nem jelenti azt, hogy életet talált a NASA, csak még nem akarta elárulni. Annyit jelent, hogy egy kontextusából kiragadott mondatot remekül el lehet adni szenzációnak.

Ehhez keverték még hozzá azt, hogy a NASA múlt héten 219 új exobolygót, köztük tíz "Föld-szerű bolygót" talált, ami tényleg izgalmas, csak szintén nem azt jelenti, hogy megvan, hol laknak az ufók. Mindezt meghintették még az Ancient Code nevű ufóhívó oldal három cikkének szövegével, és már készen is volt a neten körbeszáguldó videó.

Már csak az is gyanús lehetett volna, hogy a videóban "igazi ufóészlelésekről" mutatnak videókat, sőt egy ponton még a gízai piramisok fölött elfogott, fordított piramis alakú ufókról is megjelenik egy kiírás. Ráadásul, bár a bulvársajtó csak most kapta fel, maga a videó már majdnem egy hetes (június 20-án jelent meg), mégse történt azóta se semmi – már azon kívül, hogy három nappal később kiadtak egy újabb videót 2017 ufóészleléseiről, pirossal bekarikázott ufós képekkel és X-akták-zenével, de valahogy ez már nem futott be akkora karriert.