h i r d e t é s

A NASA nagy bejelentése: 7 Föld-szerű bolygót találtak egy közeli naprendszerben

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

A NASA nagy bejelentése: 7 Föld-szerű bolygót találtak egy közeli naprendszerben

2017. február 23. - 14:37

A kutatók szerda esti bejelentése szerint a tőlünk nagyjából 40 fényévnyire lévő naprendszerben hét, a Földhöz nagyjából hasonló méretű bolygó keringhet a TRAPPIST-1 hideg törpecsillag körül - írja a HVG.hu.

A Spitzer űrtávcsővel tett felfedezés azért fontos, mert hét bolygós rendszereket ugyan korábban is találtak már, de egy ennyi Föld-méretű bolygót még sehol.

A tudósok feltételezése szerint mind a hét bolygónál van esély a folyékony víz jelenlétére. A TRAPPIST-1 rendszerben hétből három bolygó van a lakhatósági zónában, itt olyan a hőmérséklet, illetve általában olyanok a körülmények, hogy a bolygók felszíne az élet általunk ismert formájának kialakulásához is alkalmas lehet.

A tudósok a mostani bejelentés után sem dőlhetnek hátra, sőt a java csak most következik. A munka következő fázisában fontos gázok, többek között oxigén és metán nyomai után kutatnak majd. Ezekből az adatokból közvetetten következtethetnek majd arra, hogy milyen a bolygók felszíne.


NASA / JPL-Caltech

A további kutatáshoz a James Webb űrtávcsövet is bevetik majd. A szerkezet képes lehet a légkörben lévő esetleges ózonmolekulák azonosítására – azok jelenléte pedig az élet egyik jele lehet.

Milyen lehet a felszín?

Mivel a hét bolygó közül három nem csak a Földhöz hasonló méretű, hanem még az úgynevezett lakhatósági zónában is van, ezért többek fantáziája be is indult arról, hogy az emberiség a távoli jövőben ellátogathat ezekre a bolygókra. A fantázia beindításában persze a NASA sem utolsó, egy igen látványos grafikát tettek közzé a TRAPPIST-1f lehetséges felszíni viszonyairól. (Aki felhasználná – például a számítógépe hátterének – a látványos képet, az innen töltheti le nagyobb felbontásban.)


NASA / JPL-Caltech