h i r d e t é s

"A nettó 80 ezer forint alatti bér annyira megalázó"

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

"A nettó 80 ezer forint alatti bér annyira megalázó"

2023. március 04. - 13:45

Az utóbbi pár évben drasztikusan csökkent a közmunkaprogramra jelentkezők száma. A települések vezetői az alacsony bérekkel magyarázzák a jelenséget.

Forrás: MTI/Vasvári Tamás

A Nagykanizsához közeli Surdon korábban 15 közmunkást is foglalkoztattak, idén azonban már csak egy ember jelentkezett munkára az önkormányzatnál. A Somogy Vármegyei Alsóbogáton pedig már senkit sem tudtak felvenni idén – mutat rá az ATV Híradó riportja a közmunkaprogram helyzetére.

A Zala vármegyei Kerecseny is pályázott a közmunkaprogramra, ott zöldségtermesztéshez kerestek munkaerőt. Idén mindössze 10 fővel tudták elindítani a programot.

Kerecseny polgármestere, Réti Alfréd arról beszélt, 2012-ben még 40 ezer fővel kezdték a közmunkaprogramot, az emberek viszont azóta elhelyezkedtek a munkaerőpiacon.

„Emberre lenne szükség, de értjük, hogy nem itt szeretnének dolgozni, és aki teheti, az inkább elmegy a munkaerőpiacra, és más állást keres magának” – tette hozzá a polgármester.

A polgármester elmondta, Kerecsenyben már csak nőket tudnak alkalmazni, mert a férfiak máshol dolgoznak. Jelenleg a traktort nem is tudják használni, mert senkinek sincs rá képesítése.

Egyetlenegy közmunkásom van, de tudni kell, hogy volt 14, 15, aztán elkezdett csökkenni a számuk, és most már csak egyet adtak, egy közmunkást lehetett felvenni. Ez sajnos szomorú, mert a településünkön megmaradt az a pár hektár terület, amelyet természetesen rendben kell tartani

– magyarázta Híradónknak Kanász János, Surd polgármestere.

Süle Tibor, Alsóbogát polgármestere arról beszélt, örül annak, hogy a most meghirdetett programot elfogadták, és el tudja kezdeni, de a hosszú távú közfoglalkoztatásban, amely a közterületek ápolását célozza, már nem igazán lesz olyan, akit alkalmazni tud.

A TELEPÜLÉSEK VEZETŐI SZERINT A KEVESEBB MINT NETTÓ 80 EZER FORINTOS BÉR ANNYIRA MEGALÁZÓ, HOGY ENNYI PÉNZÉRT NAGYON KEVESEN VÁLLALNAK MUNKÁT.

A helyzetből kifolyólag az önkormányzatok sok esetben csak bérmunkában tudják elvégeztetni a feladatokat, erre viszont egyre nehezebben tudnak fedezetet biztosítani. (Index)