h i r d e t é s

A pénztárca kiválasztásának szempontjai

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

A pénztárca kiválasztásának szempontjai

2021. február 11. - 11:52

Minden ember életében fontos szerepet tölt be a pénztárca, hiszen nemcsak a keresetünk tárolható ezekben, de a legfontosabb iratok, névjegykártyák is helyet kaphatnak bennük. Tarts velünk egy cikk erejéig, hogy a következő pár sorban néhány érdekességet tudj meg a pénztárcák múltjáról, ráadásul a megfelelő darab kiválasztásához is kaphatsz néhány hasznos tippet. 

Forrás: ajandekok.shop

A pénztárca eredete

A pénztárca története egészen az ókorig nyúlik vissza, ekkoriban ugyanis többnyire a szegény embereknek volt buggyos, zsinórral zárható textiljük, mely leginkább egy kisebb zsákra emlékeztetett, s akkoriban ez töltötte be a pénztárca szerepét. A magasabb társadalmi réteg tagjainak erre már nem volt szükségük, mivel azok pénzügyeit az ezen ügyletekért felelős beosztott kezelte.

Ezek a középkorban is jelen voltak, amikor is többnyire érméket tároltak bennük. A ma is ismert pénztárcák alakja csak a 17. században, a reneszánsz idején született meg. Ekkor ugyanis a Nyugat-Európában megjelent papírpénz tárolására a lapos tárcák praktikusabbak voltak.

A 19. század elejére a pénztárca több funkcióval is bírt, és elterjedt a szokás, hogy személyes apróságokat is tartsanak ezekben. Az 1950-es években megjelenő hitelkártyáknak köszönhetően a legtöbb pénztárca készpénztároló része kisebb lett. A 20. századra már a két- és háromrétegű darabok is népszerűvé váltak.

Hogyan válasszam ki az ideális pénztárcát?

Mivel egy pénztárca hosszú távra szól, ezért érdemes jól kiválasztani azt. Azonban a döntés többnyire az egyedi igényekhez kell, hogy igazodjon, hiszen mindannyian mást preferálunk. Például van, aki mindig készpénzzel fizet, ugyanakkor olyanok is akadnak, akik rengeteg hitelkártyát visznek magukkal.

Aztán néhányan szeretnek több fotót maguknál tartani szeretteikről, vagy esetleg minden személyes iratot ezekben tárolni.

Az sem utolsó, hogy illeszkedjen más kiegészítőkhöz, például a táskákhoz. Az Ajándék.shop webáruház kiegészítők kínálatában már mindenféle színű és kialakítású darabot megtalálsz, így összeállíthatod saját stílusú szetted.

Érdekességek és hiedelmek

Számos hiedelem született a pénztárcákról a régmúlt és a mai elbeszélések ötvözetéből, amelyeket habár sokan nem teljesen ismernek el, mégis különösen érdekes hallani róluk.

A piros pénztárcák a kínai kultúrában a boldogsághoz és a jó szerencséhez köthetők, így néhányan előszeretettel választanak ilyen színű darabot.

A pénztárca színe egyébként önmagában is árulkodik személyiségünkről. A feng shui alapelve ugyanis, hogy nem mindegy, milyen színekkel vesszük körbe magunkat.

A sötétkék például hozzásegít a jóléthez, gyarapodáshoz, a barna szintén a gazdagságot szimbolizálhatja. A zöld szín pedig a fejlődést, a pénzügyi tervek megvalósítását segíti.

Természetesen valószínűleg akkor is a megfelelő energiák áramlanak majd körülöttünk, ha a kedvenc színünk mellett voksolunk.