h i r d e t é s

A rendőri erőszak miatt meghalt George Floyd családja polgári pert indít Minneapolis és rendőrsége ellen

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

A rendőri erőszak miatt meghalt George Floyd családja polgári pert indít Minneapolis és rendőrsége ellen

2020. július 17. - 06:18

A májusban Minneapolisban rendőri erőszak következtében meghalt afroamerikai George Floyd családja polgári peres eljárást indít az amerikai város önkormányzata és rendőrsége ellen - jelentette be a család ügyvédje, Ben Cramp csütörtökön.

George Floyd - Forrás: Körkép.sk

"Nemcsak a 8 perc 46 másodpercig George Floyd nyakán térdelő Derek Chauvin rendőr térde, hanem Minneapolis város rendőrsége egészének térde ölte meg őt" - fogalmazott a városháza előtt tartott sajtótájékoztatóján a családi ügyvéd.

Ben Crump nem részletezte, hogy milyen összegű kártérítést kérnek a várostól. Ezt illetően csupán annyit mondott: biztosítani akarja, hogy a család "örök időkre" megszabaduljon az anyagi nehézségektől. "Ha úgy gondolják, hogy a feketék élete számít, akkor érthető, hogy mi mindent megteszünk azért, hogy ezeknek az életeknek értékük is legyen" - fogalmazott a család másik ügyvédje, Chris Stewart.

A 46 éves George Floyd május 25-én, erőszakos rendőri intézkedés következtében halt meg. A négy intézkedő rendőr egyike, Derek Chauvin megbilincselte őt, majd a nyakára térdelt. A férfi hiába könyörgött levegőért, a boncolási jegyzőkönyv szerint valószínűsíthetően már az ötödik percben életét vesztette.

Az intézkedésben részt vevő négy rendőrt letartóztatták, Chauvin ellen gyilkosság, három kollégája ellen pedig bűnrészesség miatt emeltek vádat.

Floyd halála után szerte az Egyesült Államokban tüntetéssorozatot szerveztek a rendőri erőszak és a - főleg a rendőrség soraiban feltételezett - rasszizmus ellen. (MTI)