h i r d e t é s

A Reuters szerint 6400 milliárd forint elvonását javasolhatja Magyarországtól az Európai Bizottság

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

A Reuters szerint 6400 milliárd forint elvonását javasolhatja Magyarországtól az Európai Bizottság

2022. szeptember 14. - 17:55

Eddig ennél lényegesen kevesebb pénzről volt szó, a döntésre már vasárnap sor kerülhet.

Az Európai Bizottság épülete Brüsszelben - Forrás: wikipedia/ Stephane Mignon

Több mint 15,7 milliárd eurónyi, vagyis csaknem 6400 milliárd forint felzárkóztatási forrás felfüggesztését javasolhatja az Európai Bizottság a Magyarország elleni folyó jogállamisági eljárásban – írta meg a Reuters.

A hírügynökség két európai uniós tisztviselőre hivatkozva azt állítja, hogy a 70%-ot is elérheti a felfüggesztett források aránya a 2021-2027-es időszakra járó 22,5 milliárd eurónyi felzárkóztatási forrásból.

Elemzők a hírnek tudják be azt, hogy a délutáni órákban gyengülni kezdett a forint: egy eurót 405 forint körüli áron jegyeznek. A forint elmúlt hónapokban látott gyengülését is részben az uniós forrásokkal kapcsolatos, elhúzódó tárgyalások miatti bizonytalanságnak tudják be.

Az eddig kiszivárgott információk ennél lényegesen kevesebb pénzről szóltak. Múlt hét végén Jávor Benedek szivárogtatta ki Johannes Hahn költségvetési biztos júliusi keltezésű, a magyar kormánynak címzett levelét. Ebből még azt derült ki, hogy az elvonás nagyjából 3500 milliárd forintos elvonást jelenthet – ez a korábbi magyarországi közbeszerzési gyakorlat alapján korrupciógyanúsnak ítélt módon lehívott operatív programok forrásainak a 70 százaléka.

Az Európai Bizottság a magyar választások után két nappal jelentette be, hogy megindítja a jogállamisági mechanizmust Magyarországgal szemben, mert nem látják biztonságban az uniós pénzek felhasználását. Jelenleg egyeztetés zajlik Budapest és Brüsszel között, ennek hivatalos része egy levélváltás. Az Európai Bizottságnak szeptember 22-ig kell válaszolnia azokra az ajánlásokra, amelyeket a magyar kormány ajánlott fel a problémák kezelésére (ezek egyike a korrupcióellenes hatóság létrehozása, de szóba kerültek más törvényjavaslatok is).

Ez a Népszava és a Bloomberg értesülései szerint is előbb, már vasárnap meg fog történni. Mindkét lap úgy értesült, hogy az Európai Bizottság azt fogja javasolni a tagállamokat tömörítő Tanácsnak, hogy vonjanak el uniós pénzeket Magyarországtól. Ugyanakkor azt is javasolják a tagállamok pénzügyminisztereinek, hogy adjanak időt Magyarországnak a vállalásaik teljesítésére. (hvg.hu)