h i r d e t é s

A rezsiválság leküzdését sürgeti az MSZP

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

A rezsiválság leküzdését sürgeti az MSZP

2023. március 23. - 11:00

A rezsiválság leküzdését, az MSZP "igazi baloldali javaslatainak" elfogadását sürgette Varga László, a szocialisták elnökhelyettese csütörtökön online sajtótájékoztatón.

Az ellenzéki politikus arról beszélt: nem az Oroszország elleni szankciók okozzák a pénzromlás növekedését, hiszen hónapokkal a háború kezdete előtt jelentek meg az ársapkák, hanem "orbáni infláció van ebben az országban".

Ennek okaként a magas energiaárakat, az orosz gáztól való függőséget, a gyenge forintárfolyamot, "az unióval való folyamatos háborúskodást", a kiskereskedelmi különadót, valamint azt jelölte meg, hogy a kompenzáció elmaradása miatt kénytelenek voltak továbbhárítani többletköltségeiket az aszálykárosult termelők.

Varga László arról beszélt: nemcsak az áfa, de az infláció szintje is Európa-rekorder, miközben a térség többi államában a miénknél 10 százalékkal alacsonyabb pénzromlást látni.

A V4-ek is elmennek mellettünk; a magyar emberek sokkal nagyobb kárt szenvednek a magas infláció miatt - mondta.

Azt sürgette: csökkentsék nullára az alapvető élelmiszerek áfakulcsát, töröljék el a kiskereskedelmi különadót, kompenzálják a kiskereskedőket az ársapkák okozta bevételkiesésért, valamint ellenőrizzék hatóságilag, hogy az adócsökkentés "egyértelműen a fogyasztóknak kedvezően jelentezzen az árakban".

Szorgalmazta, hogy "összeszerelőüzemek" helyett a magasabb hozzáadott értéket termelő munkahelyek teremtése felé forduljon a kormány, fejlesszék az oktatást, a miniszterelnök által tervezett további félmillió munkahelyre pedig a nyugatra vándorolt sok százezer jól képzett magyart vonzzák haza.

Jól látszik, hogy a Fidesz politikája zsákutcába juttatta az országot, és ezt egyre többen érzik a bőrükön - fogalmazott Varga László. (MTI)