h i r d e t é s

A Roszatom bolíviai radiofarmakon-gyártó központja megkezdte a latin-amerikai ország klinikáinak izotópellátását

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

A Roszatom bolíviai radiofarmakon-gyártó központja megkezdte a latin-amerikai ország klinikáinak izotópellátását

2023. március 13. - 13:42

A Roszatom a Bolíviai Atomenergia-ügynökség (ABEN) megbízásából létesítette a Latin-Amerikában egyedülálló radiofarmakon-gyártó komplexumot, amely megkezdte a bolíviai daganatos betegek diagnosztizálását és gyógyítását végző kórházak ellátását a szükséges izotópokkal. 

Az egyik első ampulla Bolíviában elállított radiofarmakon. - Forrás: Roszatom


A létesítmény átadása alkalmából rendezett ünnepségen részt vett Luis Alberto Arce Catacora bolíviai elnök is (a képen). 

A radiafarmakonok előállítására szolgáló ciklotron a bolíviai Nukleáris Technológiai Kutató és Fejlesztési Központban (CIDTN) működik, amely az Oroszország és Bolívia közötti kétoldalú együttműködés keretében valósul meg a fővárosban, El Altóban 4000 méteres tengerszint feletti magasságban.

A bolíviai létesítmény évente több mint 5000 beteg klinikai vizsgálatához szükséges radiofarmakon gyártását biztosítja.  A létesítmény lehetővé teszi az összes olyan radiofarmakon előállítását, amelyet Bolíviának eddig importálnia kellett.

- Ma Bolívia nagy lépést tett előre. Ezentúl  nemcsak a legfejlettebb infrastruktúrával rendelkező nukleáris medicina központtal rendelkezünk, hanem a daganatos betegek diagnosztizálását lehetővé tevő radiofarmakonokat magunk állíthatjuk elő, kiváltva az importot.  Bolívia a központnak köszönhetően olyan fejlett technológiával rendelkezik, hogy akár a szomszédos országokba  is exportálhat radiofarmakonokat és még hatékonyabban küzdhetnek az ország orvosai a daganatos megbetegedésekkel – hangsúlyozta az átadás alkalmából Luis Alberto Arce Catacora államfő.

- A Roszatom által El Altóban épített Nukleáris Technológiai Kutató és Fejlesztési Központ első szakaszának megvalósulása gyakorlati előnyökkel jár Bolívia lakossága számára, amit  
jól példáz, hogy a ciklotronban előállított radiofarmakonokat megkapják az első betegek. Bolíviai partnereinkkel együtt óriási munkát végeztünk. A következő lépés a radiofarmakonok kínálatának bővítése és ezeknek a gyógyászati termékeknek a környező országokba történő exportálása. A Roszatom szakembereinek segítségével Bolívia a régió egyik vezetőjévé válik a nukleáris technológia alkalmazása terén
– mondta Kirill Komarov, a Roszatom vezérigazgatójának nemzetközi üzletfejlesztésért felelős első  helyettese.

 

A bolíviai fővárosban El Altóban található Nukleáris Technológiai Kutató és Fejlesztési Központ (CNRTD) egy olyan innovatív projekt, amely a legkorszerűbb nukleáris technológiák használatával valósul meg és az egészségügy, a mezőgazdaság és több más ágazat számára biztosit majd izotópokat, illetve a szakembereknek kutatási lehetőséget. 
A CNTRD tervezését a Roszatomhoz tartozó Rusatom Overseas leányvállalata, a  GSPI JSC végezte.  Az 1. és 2. ütem létesítményei, a Ciklotron-Radiofarmakológiai-Preklinikai Komplexum (CRPC), illetve a Többcélú Besugárzó Központ (MIC) már megvalósult.
Ezzel párhuzamosan folynak a 3. és 4. ütem építési és szerelési munkái. Ebbe az ütembe tartozik a kutatóreaktor és a laboratóriumi épületek is. A munkálatok ütemét jelzi, hogy 2021 nyarán tartották a bolíviai kutatóreaktor épületének első betonöntési ceremóniáját.
A projekt tervezett befejezési határideje 2025. Nukleáris Technológiai Kutató és Fejlesztési Központ kulcsfontosságú az Oroszország és a latin-amerikai országok közötti csúcstechnológiai együttműködésben és a Roszatom globális piaci pozíciójának megerősítésében. A központ létesítésére vonatkozó szerződést 2017-ben írták alá.
A radiofarmakon-gyártó komplexum mellett a központ részeként működik majd a bolíviai kutatóreaktor is, amely tudományos kutatások és radioizotópok előállításának egész sorát teszi lehetővé. A projekt része egy laboratóriumi komplexum, illetve a mezőgazdasági termékek sugárkezelésére ás eltarthatóságuk meghosszabbítására valamint az orvosi eszközök sterilizálására szolgáló többcélú besugárzó központ is.