h i r d e t é s

A spanyol jobboldal vezetőjével tárgyalt Orbán Viktor

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

A spanyol jobboldal vezetőjével tárgyalt Orbán Viktor

2021. november 17. - 19:27

Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szerda este a Karmelita kolostorban fogadta Santiago Abascalt, a legnagyobb spanyol konzervatív párt, a Vox elnökét - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke (k) fogadja Santiago Abascalt, a legnagyobb spanyol konzervatív párt, a Vox elnökét, jobbról Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter a Karmelita kolostor előtt 2021. november 17-én. - Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

A tárgyaláson - melyen részt vett Novák Katalin miniszter, illetve Győri Enikő és Jorge Buxadé EP-képviselő is - szó esett az Európa jövőjére vonatkozó közös elképzelésekről; a határok, a nemzeti szuverenitás és a családok védelméről, illetve az európai jobboldal együttes fellépéséről a globalista baloldallal szemben. Az egyeztetésen a pártelnökök áttekintették az európai konzervatív pártok összefogása érdekében szükséges soron következő lépéseket - mondta el Havasi Bertalan.

A Vox az Európai Konzervatívok és Reformisták (ECR) frakció tagja az Európai Parlamentben, a Fidesszel szoros kapcsolatot ápol. A szerdai megbeszélésen elhangzott: a Vox képviselői mindig kiállnak Magyarország mellett Brüsszelben; felemelték a hangjukat akkor is, amikor Budapesten vizsgálódott az Európai Parlament úgynevezett LIBE-bizottsága.

A sajtófőnök emlékeztetett: legutóbb november 3-án videokonferencia keretében tárgyalt Orbán Viktor egy új európai politikai szövetség létrehozásáról Matteo Salvinivel, az olasz Liga elnökével és Mateusz Morawieckivel, a lengyel Jog és Igazságosság (PiS) alelnökével, Lengyelország miniszterelnökével.

December 3-án és 4-én pedig a PiS meghívására a Fidesz elnöke Varsóba látogat, ahová a lengyel kormányzó párt a júliusi közös deklarációt aláíró jobboldali pártok képviselőit hívta meg Európa minden részéből. (MTI)