h i r d e t é s

A trópusi erdőirtás fele értelmetlen pazarlás

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam
a- a+

A trópusi erdőirtás fele értelmetlen pazarlás

2022. december 26. - 15:56

A mezőgazdasági célból kiirtott trópusi erdők felét nem hasznosítják.

Forrás: World Wildlife Fund

Feleslegesen irtják a trópusi esőerdőket?

A trópusi erdőirtás elsődleges mozgatórugója a mezőgazdaság. Ez erdőpusztítás 90 százalékára felel, ami azért is borzalmas adat, mert a kutatások azt bizonyítják, a kiirtott földterületeknek csak mintegy felét fordítják aktív mezőgazdasági termelésre.

Kutatók szerint a mezőgazdaságra fel nem használt erdőirtást fel kell számolni. Ez ugyanis jelentős mértékben hozzájárul a globális üvegházhatású gázok kibocsátásához, valamint az éghajlatváltozáshoz. Kiderült az is, hogy nincsen egyszerű megoldás, hiszen a 8 milliárd ember élelmiszer szükséglete egyre csak növekszik.

A Science folyóiratban megjelent egy cikk, amiből kiderült, hogy az Afrikában, Latin-Amerikában, valamint Ázsiában ebből a célból kivágott trópusi erdők felét továbbra sem hasznosítjuk.

Évi 8,8 millió hektár trópusi erdő pusztul el, kizárólag a mezőgazdaság miatt. Ez 8 millió futballpályát jelent, de nézhetjük úgy is, hogy ez a nagyság Ruanda méretének több mint háromszorosa. Ennek azonban hatalmas következményei vannak és lesznek is.

Az erdőirtás hozzájárul a globális felmelegedéshez

"Az erdőirtás szén-dioxid kibocsátással jár, amely hozzájárul a globális felmelegedéshez. Ez fenyegeti a bolygót és a lakosságot egyaránt. A tevékenység miatt csökken a biológiai sokféleség, valamint hozzájárul a csapadék mennyiségének csökkenéséhez is." - ezt Martin Persson, a svéd Chalmers Műszaki Egyetem docense és a kutatás egyik vezetője mondta el korábban.

Hozzátette, hogy a brazíliai eredmény mutatják, a szójatermesztésre irányuló erdőirtás megváltoztatta az éghajlatot, ez pedig ahhoz vezetett, hogy csökkent a megtermelt szója mennyisége. Az erdő kiirtása talajromlást, valamint eróziót eredményez.

A mezőgazdaság lenne a hibás?

A kutatás, amely afrikai, latin-amerikai és ázsiai tanulmányok elemzését tartalmazza, kimutatta, hogy az erdőpusztulás 90-99 százaléka a mezőgazdaságnak tulajdonítható. A legelők irtása az erdőirtás felét teszi ki, amely évi 1,9 és 2,7 millió hektár közötti területet jelent. A 2011 és 2015-ös adatokon alapuló kutatás megállapította, hogy a mezőgazdasági célra kiirtott területeknek csak harmada, jó esetben fele kerül hasznosításra - írta meg a Mongabay.

Olyan területekről van szó, amelyeket megtisztítanak, hogy használják, azonban egy másik gazdálkodó igényt tart rá, a konfliktus miatt végül senki sem használja azt. Sokszor azonban csak azért takarítják ki a földet, mert rájönnek, hogy az nem megfelelő a termeszteni kívánt növényeknek, majd úgy, ahogy van, otthagyják hasznosítatlanul. Másik gond a tőke vagy éppen a termesztett növények piacának hiánya.

A legnagyobb kockázatot jelentő növények

Science kutatása azonosította azokat a növényeket, amik a legnagyobb kockázatot jelentik ezekre az erdőkre nézve. Kettő olyan van, amely az erdőveszteség egyötödéért felelős, az egyik a szója, a másik a pálmaolaj. A maradékon a többi termény, így a kakaó, a kávé, a rizs, valamint a kukorica osztozik. Az egyes terményeknek tulajdonított veszteség persze régiónként változó.

A mezőgazdaság azonban kulcsfontosságú, azokon a helyeken is, ahol az emberek nagymértékben függnek az erdőtől. A kutatók szerint az erdőirtást nem korlátozni kellene, hanem megszüntetni. Először rendbe kellene hozni a mezőgazdaságot, hiszen egy létfontosságú az emberi túléléshez, azonban ahhoz, hogy termeszteni tudjuk a gabonákat és a növényeket, erdőre van szükség, hogy megállítsuk vagy legalább lelassítsuk a klímaváltozást.

Egy NASA által vezetett tanulmány azt mutatja, hogy a trópusi erdők a becslések szerint 1,4 millió tonna szén-dioxidot nyelnek el, ami több mint fele a globális elnyelésnek. Ez tehát azt jelenti, hogy a trópusi erdők elvesztése közvetlenül járul hozzá az éghajlatváltozáshoz. Mindezt feleslegesen, hiszen ahogy említettük, a mezőgazdasági célra kivágott erdőknek csupán felét hasznosítja az emberiség. (Agroinform)