h i r d e t é s

A végrehajtói kar visszadátumozási ügyében Polt Péter vizsgálatot rendelt

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

A végrehajtói kar visszadátumozási ügyében Polt Péter vizsgálatot rendelt

2023. január 30. - 17:38

Tovább folytatódik a Schadl-botrány. 

Polt Péter - Forrás: MTI

Január elején derült fény Vajda Beatrix ügyére, akinek 450 millió forintot érő villája csupán 38 millió forintért kelt el. Az ingatlan végrehajtásáról szóló dokumentumot Vajda elmondása szerint visszadátumozták, tehát egy évvel korábbi dátum szerepel rajta, mint amikor az ingatlan ténylegesen elárverezték.

Jámbor András, a Szikra Mozgalom országgyűlési képviselője írásban kereste fel Varga Judit igazságügyi minisztert, hogy választ kapjon a kérdéseire:

  • Megtörtént-e már az, amit Répássy Róbert megígért a választási kampányban, kivizsgálták-e a végrehajtói kar visszáságait?
  • Vajda Beatrix konkrét ügyében folytatnak-e vizsgálatot? Hogyan mehetett át több állami hivatalon egy szabálytalan, visszadátumozott, pecséteknek és aláírásoknak is híján levő dokumentum?
  • Milyen törvényi változásokat terveznek a végrehajtások ügyében a visszásságok megelőzésének érdekében?

A képviselő parlamenti vizsgálóbizottság létrehozását is javasolta a végrehajtói kar ügyeinek felderítéséért. A vizsgálóbizottság a végrehajtói korrupció megfékezéséhez szükséges intézkedésekre is javaslatokat tehetne.

Varga Judit helyett Répássy Róbert államtitkár válaszolt Jámbor Andrásnak, aki korábban személy szerint tett ígéretet a végrehajtói kar átvilágítására. Válaszában azt javasolta az ellenzéki képviselőknek, hogy forduljon a végrehajtói kart ellenőrző testülethez. A bökkenő csupán az, hogy az ügy több olyan hivatalon, például a földhivatalon is átcsúszott, amelyeknek ellenőrizniük kellett volna a testületet és fel kellett volna figyelniük az anomáliákra.

A képviselő Polt Pétert is felkereste. Polt Péter legfőbb ügyész válaszában elmondta, hogy az érintett nő ügyvédje már kétszer tett az ügyben feljelentést, és Jámbor András levelét is feljelentésként értelmezik, amelynek alapján az ügyészség a nyomozást megkezdte.

Jámbor azt is megkérdezte Polttól, hogy hányszor indult már büntetőeljárás hasonló ügyben. Erre a kérdésre Polt nem válaszolt, mondván, az ügyészség nem tartja nyilván a végrehajtói kar tagjainak ügyeit.

A szóban forgó ingatlan végrehajtási-árverési eljárás hivatalosan dokumentumán egy évvel korábbi dátum szerepel, mint amikor az ingatlant ténylegesen dobra verték.

Blikk információi szerint az ügyet Schadlné Baranyai Helga, Schadl György, a bírósági végrehajtói kar letartóztatott elnökének felesége intézte.

Az ingatlan társtulajdonosa, Vajda Beatrix szerint az iratot közjegyző előtt másoltatták, majd azonnal csatolták az ügyben korábban tett feljelentéséhez.

Sajnos, az, hogy ezt a nagyon csúnya bakit, ami nem lehet véletlen, keresztül lehetett vinni a helyi bíróság és a földhivatal rendszerén is, ismét azt bizonyítja, hogy a korrupt végrehajtóknak a hatóságok tagjai között is voltak cinkosai, nem véletlenül vittek el az ügyészek minden iratot, ami a házammal kapcsolatos 

nyilatkozta az érintett a Népszavának. (Mérce)