h i r d e t é s

A zaporizzsjai helyzet atomkatasztrófához vezethet

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

A zaporizzsjai helyzet atomkatasztrófához vezethet

2022. augusztus 16. - 11:26

Milliárdok halhatnak bele a következményekbe 

Az oroszok és az ukránok egymást vádolják az erőmű környékén kialakult tűzharcokért: Ukrajna újabb szankciókat kér Oroszországgal szemben.

Különleges célponttá válnak az orosz katonák, amennyiben az Enerhodar városában található telephelyet megtámadják, vagy azt bázisként használva onnan indítanak támadást, figyelmeztette az oroszokat Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Reuters cikke szerint.

"Ha Oroszország tettei miatt katasztrófa következik be, a következmények azokat sújthatják, akik egyelőre hallgatnak. Ha a világ nem mutat erőt és határozottságot egyetlen atomerőmű védelmében, az azt jelenti, hogy veszített" – mondta hétfő késő esti beszédében az ukrán elnök újabb szankciókat sürgetve az orosz nukleáris ágazat ellen.

Egymásra mutogat a két fél

Vlagyimir Rogov, Enerhodar oroszok kinevezte tisztviselője szerint hétfőn két óra alatt 25 alkalommal érte nehéztüzérségi csapás a várost az atomerőmű közelében és lakóövezetekben amerikai gyártmányú M777-es ágyúkból. Az orosz Interfax hírügynökség enerhodari orosz forrásokat idézve állítja, hogy ukránok követték el a támadást, ám a közeli, ukrán kézen levő Nikopol város vezetése azt állítja, oroszok támadták a várost abból a célból, hogy ukrán támadás látszatát keltsék.

Az oroszok azt hiszik, hogy a zaporizzsjai atomerőmű támadásával kényszeríthetik a világot feltételeik teljesítésére

– írta Andrij Jermak, az ukrán elnöki stáb vezetője a Twitteren. Az ukrán fegyveres erők déli körzete a Facebookon arról írt, hogy az atomerőművet környező városokat továbbra is támadják az oroszok. Arról is írtak itt, hogy 23 orosz katonát öltek meg a térségben, valamint két állásukat semmisítették meg.

Az ENSZ felügyelőket küldene

Az ENSZ azt állítja, rendelkezik logisztikai és biztonsági kapacitással a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) látogatásának támogatására, ha Oroszország és Ukrajna is beleegyezik. Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter hétfőn telefonbeszélgetést folytatott Guterresszel, hogy megvitassák az erőmű biztonságos működésének feltételeit.

"Az ügynökséggel és annak vezetésével szorosan együttműködve mindent megteszünk annak érdekében, hogy a NAÜ szakemberei az erőműben tartózkodhassanak és beszámolhassanak az ukránok romboló akcióiról" – mondta Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő.

Vannak ellenérvek is

Igor Visznyevecki, a külügyminisztérium nukleáris proliferációs és fegyverzetellenőrzési osztályának helyettes vezetője később arról beszélt, túl veszélyes lenne egy NAÜ-küldöttség Kijeven keresztül való átutaztatása. Ukrajna hetek óta ellentámadást tervez Zaporizzsja és Herszon visszafoglalására.

 

Egy nukleáris háború emberek milliárdjaival végezne
A Rutgers University klímakutatói szerint amennyiben nukleárissá válik a háború Oroszország és Ukrajna között, az katasztrofális következményekkel járna a Föld lakosságára nézve: ötmilliárd ember halna meg éhezés következtében.
A harcokat követő 3-4 éven belül a terméshozamok annyira csökkennének, hogy a megtermelt kalóriamennyiség 90 százaléka elveszne.
Ennek következményeképp az emberiség 75 százaléka két éven belül éhen halna.
A sztratoszféra felmelegedésével az ózonréteg elpusztulna, ami több ultraibolya sugárzást eredményezne a felszínen.

(Infostart)