h i r d e t é s

Alattomos veszélyforrás a lakásokban

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Alattomos veszélyforrás a lakásokban

2023. március 21. - 10:19

Egy háztartásban rengeteg olyan dolog van, amik valódi veszélyt jelenthetnek az ott lakók egészségére. Ezek egyike ráadásul akár még az életet veszélyeztető állapotot is előidézhet. Mivel színtelen, szagtalan és láthatatlan, igazán alattomos.

Forrás: joszerszam.hu

A fűtési szezon beköszöntével egyre gyakrabban hallani, hogy védekezzünk e veszély, a szén-monoxid ellen, és szerencsére erre ma már többféle jelzőeszköz is a rendelkezésünkre áll. Ezek hatékonyan képesek észlelni ezt a levegőben egyre nagyobb koncentrációban megjelenő veszélyes szén-monoxid gázt.

Hogyan keletkezhet szén-monoxid gáz?

A JOSZERSZAM.com megbízható szén-monoxid érzékelőket forgalmaz, amelyeket a védőeszközök között találhatsz meg. A háztartásokban sokféle eszköz működtetése során keletkezhet szén-monoxid gáz. Minden olyan égési folyamatban jelen van ez a gáz, persze eltérő mennyiségben, ahol széntartalmú vegyületek égetésével keletkezik energia. Jellemzően ezek a következők: maguk a szénfajták, a földgáz, a PB gáz, a fosszilis üzemanyagok és a fa is.

Éppen emiatt nagyon nagy odafigyelést igényelnek a fűtésre és a főzésre használt eszközök: a kályhák, konvektorok, hősugárzók, a kandallók és mindenfajta kazán, de a belsőégésű motorok is. Ha ezekben az égési folyamat szabályozott, tökéletes, akkor nincs veszély. Ha azonban az égés tökéletlen, akkor bizony nagy baj lehet.

A szén-monoxid gáz veszélyei

A szén-monoxid mérgezés igen komoly állapot. Ez a gáz a levegő alkotórésze, csak akkor okoz galibát - de akkor nagyon nagyot -, ha a koncentrációja meghaladja az egészségügyileg veszélyes értéket. A vér hemoglobin alkotóeleméhez a kötődése ugyanis sokkalta erősebb, mint az oxigén molekuláé. A hemoglobin szállítja ugyanis a vérben a gázokat: a friss oxigént a sejtjeinkhez, a sejtekből a szén-dioxidot pedig vissza a tüdőbe.

Ha azonban az oxigén helyett szén-monoxid kapcsolódik a vérben a hemoglobinhoz, már nem képes újból oxigént szállítani. Ha a levegőben felszaporodik a káros szén-monoxid, akkor nagyon gyorsan eszméletvesztés következhet be.

Okos szén-monoxid érzékelő a veszélyek ellen

Azért, hogy el lehessen kerülni a szén-monoxid mérgezést, érdemes a lakásban a szén-monoxid gáz szintjének megemelkedését már idejében jelezni képes nagyon okos eszközt vagy eszközöket beszereltetni. Olyan készülékeket ajánlanak, amelyek nem a legkisebb érték esetén jeleznek azonnal, hisz egy cigarettafüstben lévő gáz még nem veszélyes. Fontos, hogy milyen magasságba szerelik fel az eszközöket, ez a gáz ugyanis felfelé száll.

A háztartásban nagyon sok készüléket használunk, amelyekkel egyszerűbb és kényelmesebb az életünk. Ezeket minden esetben hozzáértő szakemberekkel szereltessük be és a rendszeres átvizsgálásukról is gondoskodjunk. Emellett pedig az okos szén-monoxid érzékelők még extra biztonságot is kínálnak, hogy az álom mindig csak édes legyen, és a veszélyeket távol tarthassuk.