h i r d e t é s

Amerikai anyahajót találtak egy kínai sivatagban

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Amerikai anyahajót találtak egy kínai sivatagban

2021. november 10. - 11:39

Elkerekedhetett a szemük a Maxar amerikai űrkutatási cég munkatársainak, amikor a műholdfelvételeken kiszúrták.

Forrás: Maxar/BBC

KÍNA ÉLETNAGYSÁGÚ AMERIKAI ANYAHAJÓMAKETTET ÉPÍTETT AZ ORSZÁG NYUGATI RÉSZÉN ELTERÜLŐ TAKLA-MAKÁN SIVATAGBAN. 

A kínai hadsereg feltehetően ezen a 75 méter hosszú repülőgéphordozó-másolaton gyakorlatozik, hiszen évek óta kísérletezik hajók elleni ballisztikus rakétákkal. Az amerikai haditengerészet ugyebár anyahajóinak köszönheti  globális katonai fölényét. 

A testes szerkezetet vonatsínekre helyezték a mozgatása céljából, de ennél több nem látszódik a műholdképeken, nem tudni, felfegyverezték-e, vagy csak többtonnás céltáblának használják, esetleg megszálló gyakorlatokat szimulálnak rajta.

A felfedezés az amerikai–kínai kapcsolatok rohamos romlásának idejére datálható, a hadihajó megépítése pedig a Dél-kínai-tenger miatti feszültségekkel indokolható. A térséget Kína saját területének tekinti, az utóbbi években számos erődöt épített ki rajta. Az Egyesült Államok ezt azért nézi rossz szemmel, mert a térség fontos szállítási útvonalon fekszik, amelyen évi háromezer milliárd dollár kereskedelmet bonyolítanak.

Az utóbbi években az Egyesült Államok erődemonstráció céljából repülőgép-hordozókat vezényelt a térségbe.

A nyugat-kínai Hszincsiang tartomány sivatagi területeit azért is pásztázzák az amerikaiak, mert Kína számos rakétasilót installált e kietlen vidéken, növelve csapásmérő képességét nyugati irányba.(BBC) / Index