h i r d e t é s

Amerikai hadihajó járőrözik a kínai felségvizeken

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Amerikai hadihajó járőrözik a kínai felségvizeken

2015. október 27. - 08:43
0 komment

Egy irányított rakétákkal felszerelt rombolót vezényelt az Egyesült Államok a Kína által mesterségesen feltöltött szigetek közelébe. A USS Lassen órákon át fog járőrözni a kínai felségvizeken.

A USS Lassen kínai felségvizeken hajózik - Forrás: AFP/Amerikai Légierő

Egy irányított rakétákkal felszerelt rombolót vezényelt az Egyesült Államok haditengerészete a Spratly-szigetekhez tartozó, kínai, mesterségesen feltöltött zátonyok közelébe - közölte egy amerikai védelmi tisztségviselő amerikai idő szerint hétfőn - írja az Origo.

A USS Lassen átlépte a mesterséges szigetektől számított 12 tengeri mérföldes határt, amelyen belül Kína saját felségvizeinek tekinti a zátonyokat körülvevő területet.A hadihajó több órán át fog járőrözni a kínaiak által maguknak követelt tengeri területeken.A védelmi tisztviselő elmondta, a USS Lassen járőrözése a kínai területi követeléseket megtámadni hivatott amerikai lépések sorozatának kezdetét jelölik.

Kritikus terület

A washingtoni kínai nagykövetség közölte, a szabad hajózás fogalmát nem kellene erőfitogtatásra felhasználni, ésaz Egyesült Államoknak tartózkodnia kellene attól, hogy bármi provokatívat mondjon vagy tegyen,és felelősségteljesen kellene eljárnia a térség békéjének és stabilitásának megőrzése érdekében.

Josh Earnest, a Fehér Ház szóvivője közölte, a Dél-kínai-tengeren zajló műveletekről feltett kérdések megválaszolásában a Pentagon az illetékes szerv, ugyanakkor azt elmondta, az Egyesült Államok jelezte Kínának a vitatott hovatartozású tengeri területeken való szabad kereskedelem fontosságát, hiszen az kritikus a világgazdaság számára.

Kína szigeteket épít

Washington bírálja Pekinget, amiért az zátonyokat tölt fel és szigeteket hoz létre a Dél-kínai-tengeren, illetve kikötőket, leszállópályákat és egyéb,katonai célokra is felhasználható infrastruktúrát épít a mesterségesen létrehozott szárazföldre.Az Egyesült Államok nem fogadja el Kína szuverenitását e területen, és jelezte, hogy haditengerészetének hajói nem fognak tartózkodni attól, hogy szükség esetén használják a Kína által saját fennhatósága alá esőnek tartott vizeket.

A kínai kormány közölte, nem fogja engedni, hogy felségvizeit a hajózás szabadságára hivatkozva megsértsék.

Indonézia is csatlakozna

Eközben Joko Widodo, Indonézia elnöke a Barack Obamával való hétfői találkozója után közölte, országa csatlakozni szándékozik az Egyesült Államok, Japán és további 10 térségbeli ország között október elején létrejött Csendes-óceáni Partnerség (TPP) néven ismert szabadkereskedelmi megállapodáshoz.

Az egyezmény a világ bruttó hazai termékének (GDP) mintegy 40 százalékára lesz hatással, ha a részt vevő országok törvényhozásai jóváhagyják.A TPP-tárgyalásokat 2010-ben kezdte az Egyesült Államok, Ausztrália, Peru, Vietnam, Szingapúr, Új-Zéland, Chile és Brunei. Malajzia 2010-ben, Mexikó és Kanada 2012-ben, Japán 2013-ban csatlakozott.

 

origo.hu