h i r d e t é s

Átadták a 24. Faludi Nemzetközi Filmszemle és Fotópályázat díjait

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Átadták a 24. Faludi Nemzetközi Filmszemle és Fotópályázat díjait

2021. november 21. - 06:19

Hristo Simeonov alkotása lett a legjobb kisjátékfilm, a dokumentumfilmek közül Okran Bayram, animációs-kísérleti kategóriában pedig Bea R. Blankenhorst filmjét díjazták a szombat este lezárult 24. Faludi Nemzetközi Filmszemlén - közölték a szervezők az MTI-vel.

Forrás: Hírstart

A november 17. és 20. között online megtartott fesztiválra a világ 48 országából, összesen 357 rövidfilm és több mint 110 fotó érkezett. A zsűri több mint 70 órányi anyagból választotta ki a nyerteseket. A kisjátékfilm kategória győztese a bolgár Hristo Simeonov Nina című filmje. A műben Nina, a 13 éves roma lány követi álmát, hogy Spanyolországba költözzön, és jobb életet éljen. Ehhez azonban ügyes zsebtolvajnak kell lennie.

Dokumentumfilm kategóriában a német-lett koprodukcióban forgatott I am Wounded című pályaművet ítélte a legjobbnak a zsűri. A film rendezője Okran Bayram egy testvérpár életét mutatja be, akiknek  gondoskodniuk kell terrortámadásban megsérült apjukról, valamint anyjukról és húgukról. Az animációs-kísérleti kategóriában Bea R. Blankenhorst After the eclipse című műve kapta az első díjat. Az egyéni fotó kategória első helyezését Nagy Hedvig Hold című alkotása nyerte, a fotósorozat kategória legjobbja Szigeti Vajk Periférián című alkotása lett.

A filmes zsűri tagja Csuja László, Dombrovszky Linda és Madarász Isti filmrendező, Lázár Kovács Ákos médiakutató és Szabó-Nyulász Melinda animációs rendező volt. A fotókról Ádám Gyula, Haris László, Pályi Zsófia és Szalontai Ábel fotográfus döntött. A szemle filmjei és fotói november 25-ig megtekinthetők a faludifilmfestival.hu honlapon. A Faludi Nemzetközi Filmszemle a magyar jezsuita rendtartomány huszonnégy éve létrehozott rendezvénye, amelyhez tizenkettedik éve fotópályázat is társul. A tematikus rendezvény idei vezérmotívuma a "többre születtél" volt. (MTI)