h i r d e t é s

Átalakítják az egészségügyet

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Átalakítják az egészségügyet

2023. május 03. - 09:22

2023 nagy kihívása a magán- és az állami szektor szabályainak tisztázása lesz. Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyi államtitkára elmondta, egy népegészségügyi programon dolgoznak.

Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyért felelős államtitkára - Forrás: MTI/Komka Péter

Az egészségügy strukturális és finanszírozási megújulás előtt áll, ahol Takács Péter szerint a legfontosabb a prevenciós szemlélet díjazása lesz. Úgy fogalmazott az Indexnek, „egészségüggyel foglalkozzunk inkább, ne pedig betegségüggyel”.

Elmondta, hogy a mielőbb megoldandó kérdések között kiemelt helyen szerepelnek a következők:

  • A következő évtizedben a szakdolgozói munkaerőhiányt kell megoldani, ezért felelősségüknek érzik, hogy a középiskolásokat is meg tudják szólítani. 
  • Emellett a háziorvosi pálya vonzóvá tétele fontos feladat a fiatal orvosok körében,
  • illetve az egészségügyi ellátás különböző szintjei között újra kell osztani a kompetenciákat, méghozzá úgy, hogy lakóhelyhez közel biztosítsák azokat a diagnosztikus és terápiás lehetőségeket, amiket a népbetegségek területén a szakma indokoltnak tart.

Vannak olyan területek is, amelyekben nem kizárólag a Belügyminisztérium kompetens, így azok szélesebb egyeztetést igényelnek: ilyen a háziorvosok iparűzési adója vagy a rendelők rezsitámogatása.

Aránytalan a pénzeloszlás a betegellátásban

Az államtitkár elmondta, hogy egyetért a MOK-kal, hogy az alapellátás szerkezetéhez és finanszírozáshoz is hozzá kell nyúlni. Például a háziorvosi indikátorrendszerben 12 olyan mutatószám van, ami alapján az orvos munkájának minőségét mérik, és három elavult indikátort a szakma javaslatára modernebbre cseréltek. Ettől a finanszírozásban nem 3 százalék, hanem 10 százalék függ.

Van olyan praxis, ahol 205-en vannak bejelentve mint betegek, és havonta négymillió forint finanszírozást kap.Itt egy főre 20800 forint jön ki, miközben van olyan fiatal háziorvos, akinek 2300 vagy 2500 bejelentett betege van, és ott a finanszírozás 871 forint fejenként. Ez huszonháromszoros különbséget jelent, ami semmivel nem indokolható – részletezte az államtitkár.

Alapos elemzés után arra jutottak a Magyar Orvosi Kamarával, hogy az egyes praxisok finanszírozásában bekövetkező változás sem a praxis méretével, sem annak elhelyezkedésével, sem a háziorvos életkorával nincs összefüggésben, kizárólag a praxis által nyújtott munka mennyisége és minősége befolyásolja havi díjazást.

A változtatásokat kisebb lépésekben vezetik be. A kórházi finanszírozásnál is átalakítást szeretnének. Minden intézmény kapja meg azt a keretet, ami az ellátandó lakosságszámhoz jár. Pontos statisztikák vannak arról, hogy milyen beavatkozásból hányat végeztek az elmúlt öt évben.

Egyszerűen meg lehet határozni, hogy évente mekkora az a keret, ami egy-egy kórháznak jár.

Kulcskérdés a betegségek megelőzése, hogy egészségüggyel foglalkozzunk, ne pedig betegségüggyel – hangsúlyozta az államtitkár.

A terv fontos része, hogy egy új szűrési rendszert szeretnének felépíteni. Készítenek egy népegészségügyi programot is. Ezeket az elképzeléseket Takács Péternek a nyáron már a kormány elé kell vinnie. Az év második felében pedig folytatják az átalakítást az alapellátásban, az új körzethatárokkal, új típusú finanszírozással az alapellátásban, komplett szűrési program megújításában. A ciklus végére szeretné, hogy a betegellátás hozzáférési élménye jobb legyen. (napi.hu)