h i r d e t é s

Az eddigi legmelegebb év jöhet Európában

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Az eddigi legmelegebb év jöhet Európában

2023. január 05. - 16:39

A kontinens egyes részein átlépheti a hőmérséklet az 50°C-ot is!

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com

Bármilyen forró is volt a világ az elmúlt években, a La Niña légköri jelenség valójában segített a hőmérsékletet kordában tartani. De úgy tűnik, ez hamarosan véget ér.

A La Niña a Csendes-óceán egyenlítői vizeit a szokásosnál hűvösebben tartotta az elmúlt években, és segített csökkenteni a hőmérsékletet világszerte - de ez várhatóan idén megváltozik, mivel a melegebb El Niño időjárási minta veszi át az uralmat a Csendes-óceánon.

Wired cikke szerint a La Niña várhatóan valamikor idén tavasszal véget ér, miután majdnem rekordhosszúságú három évig tartott, és átadja helyét az El Niño-nak. Ezután az egyenlítői Csendes-óceán ismét melegedni kezd. Akár elég meleg lesz ahhoz, hogy egy kifejlett El Niño alakuljon ki, akár nem, 2023-nak - a La Niña hűsítő hatása nélkül - nagyon jó esélye van arra, hogy minden idők legmelegebb éve legyen.

Az 1850-1900-as átlaghoz képest 1,5°C-os globális hőmérséklet-emelkedést általában az éghajlatváltozás fordulópontjaként kezelik, amely felett már komoly veszély leselkedik. A Wired szerint 2021-ben ez az érték 1,2°C, "míg 2019-ben - a legutóbbi La Niña kialakulása előtt - aggasztóan magas, 1,36°C volt. Ahogy a hőség 2023-ban ismét fokozódik, könnyen elképzelhető, hogy először érjük el vagy akár meg is haladjuk az 1,5°C-ot".

A cikk írója hozzáteszi: "Nem lennék meglepve, ha megdőlne a legmagasabb feljegyzett hőmérséklet rekordja - jelenleg 54,4 °C (129,9 °F) a kaliforniai Death Valley-ben. Ez valahol a Közel-Keleten vagy Dél-Ázsiában is megtörténhet, ahol a hőmérséklet 55°C fölé emelkedhet. Az Egyesült Királyságban a hőség ismét meghaladhatja a 40°C-ot, Európa egyes részein pedig először lépheti át az 50°C-ot."  

Ennek eredménye számos területen súlyos aszályok lennének, ami súlyosbítaná az élelmiszerhiányt, miközben az ukrajnai orosz invázió máris aggodalomra ad okot a gabonakészleteket illetően. Polgári zavargások következhetnek.

A cikk szerint az Egyesült Államokban a leginkább érintett régió a dél-nyugati lenne, ahol a szárazság már most is veszélyezteti "a tavakat és gátakat, amelyek hét államban, köztük Kaliforniában emberek millióinak biztosítanak vizet és energiát". Ennek az ellátásnak az összeomlása katasztrofális lenne a mezőgazdaság, az ipar és a lakosság számára az egész régióban".

Mivel a La Niña általában korlátozza a hurrikánok kialakulását az Atlanti-óceánon, eltűnése több trópusi vihar kialakulását segítheti elő, miután 2022-ben meglepően kevés volt belőlük. A viharok erősebbek is lehetnek, mint a korábbi évek hurrikánjai, mivel energiájukat az egyre melegebb felszíni vizekből nyerik. A viharok csapadékosabbak is lehetnek, mivel a melegebb levegő több nedvességet képes megtartani. Láthattuk, mi történt az Ian hurrikánnal, amely hatalmas mennyiségű energiát és vizet gyűjtött össze, mielőtt Floridában partot ért.

Természetesen nem minden hatás lesz negatív. Észak-Kaliforniában például a La Niña általában korlátozza a csapadékot a téli esős évszakban, így az El Niño váltás a világnak ezen a részén enyhülést is hozhat. Általánosságban azonban nagy valószínűséggel kemény időjárás vár ránk. (mabisz.hu)