h i r d e t é s

Az északi hajózási útvonalon ingázik a Szevmorputy atommeghajtású teherhajó

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Az északi hajózási útvonalon ingázik a Szevmorputy atommeghajtású teherhajó

2023. február 02. - 18:29

Az orosz Szevmorputy atommeghajtású teherhajó számára az üzemeltető Atomflot vállalat kidolgozta a Szentpétervár és a távol-keleti orosz kikötők közötti optimális part menti hajózási útvonalat a 2023 nyári-őszi hajózási szezonra. A tervek szerint az első utat június harmadik hetében, a másodikat pedig szeptember harmadik hetében teszi meg a Szevmorputy. 

Kelet felé halad a Jeges-tengeren a Szevmorputy

„Jelenleg Szentpéterváron, Murmanszkban, Vosztocsnij, illetve Vlagyivosztok és Petropavloszk-Kamcsatkszkij kikötőiben folyik a lehetséges szállítmányok összeállítása – közölte Leonyid Irlica, az Atomflot megbízott vezérigazgatója. A tervek szerint a hajó Oroszország európai részéből indul Vosztocsnij és Vlagyivosztok kikötője felé, majd Petropavloszk-Kamcsatszkijban is kiköt ahol túlméretes rakományokat illetve magánszemélyektől is vesz fel fuvaroznivalót. – Annak érdekében, hogy gazdaságilag kifizetődő legyen az út, fontos, hogy a hajó a visszaúton se legyen üres. Az utak az északi-tengeri hajózási útvonal fejlesztése nevű szövetségi projekt, illetve a kikötői infrastruktúra-korszerűsítési és bővítési terv részeként valósulnak meg – közölte Irlica. 

A Roszatom leányvállalata, az Atomflotot az 2022-ben nyert megbízatás alapján az Oroszországi Föderáció európai része és a távol-keleti régiók között üzemelteti a part menti járatokat. Ennek keretében 2022-ben két oda-vissza utat tett meg a Szevmorputy.