h i r d e t é s

Az oroszok szerint hatásosak a nyugati szankciók, Orbán Viktor szerint nem

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Az oroszok szerint hatásosak a nyugati szankciók, Orbán Viktor szerint nem

2022. szeptember 12. - 06:10

Legutóbb Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára fogalmazott úgy, hogy az uniós szankciók nem a háborút kirobbantó országra, hanem Európára, az európai gazdaságra pakolnak egyre nehezebben viselhető terheket. 

A politikus kifejtette, hogy soha nem látott magasságokba emelkedtek az energiaárak, és a legnagyobb és legtartósabb áremelkedés nem a háború kirobbanásakor, hanem az energiaszankciók lebegtetése és elfogadása óta következett be.

Ezzel szemben a valóság az, hogy a gázár most épp lefelé tart. 350 euró megawattóráról lecsúszott 200-250 közé.

A gázárcsökkenéssel vagy növekedéssel szigorúan együtt jár az elektromos áram tarifájának a változása, egyszerűen azért, mert sok gázerőmű állít elő áramot. Jelenleg tehát, tél előtt teljesen szokatlan módon, lefelé indultak az energiaárak, igaz nagyon magasról.

Érdekes módon az sem felel meg a valóságnak, miszerint az uniós szankciók nem Oroszországra, hanem Európára raknak nagyobb terheket. A valóság, hogy a háború miatt mindkét oldal sérül, de közel sem egyforma mértékben. Az unió gazdaságára azt tudjuk mondani, hogy nem száguld, de szép lassan azért növekszik. Az Eurostat szerdán ismertetett adatai szerint az euróövezet hazai összterméke (GDP) 0,8 százalékkal bővült a második negyedévben, az Európai Unióban 0,7 százalékkal nőtt az előző negyedévhez képest. Az egy évvel korábbi számokhoz képest pedig az euróövezeti GDP 4,1 százalékkal, az uniós GDP 4,2 százalékkal emelkedett az idei második negyedévben. Ehhez képest az orosz statisztikai hivatal pénteki jelentése szerint a második negyedévben az orosz gazdaság bruttó hazai kibocsátása (GDP) 4,1 százalékkal csökkent éves összevetésben. Vagyis, hogy a pontos matematikát nézzük, az elmúlt egy évben amekkora százalékban nőtt az európai gazdaság, szinte épp annyival csökkent az orosz. Ebből hogyan jött ki Dömötör Csabának, hogy az európai gazdaságra nagyobb terhek jutottak, elképzelni sem tudjuk.

Hosszútávon pedig még rosszabb idők várnak Moszkvára. Oroszország hosszabb és mélyebb gazdasági recesszióval nézhet szembe az amerikai és európai szankciók miatt, és veszélybe kerülhetnek azok az iparágak, amelyekre az ország gazdasága évek óta támaszkodik - közölte a Bloomberg hírügynökség az orosz kormány belső jelentésére hivatkozva, amelyet a Kommerszant orosz gazdasági lap idézett kedden. Az "inerciálisnak" elnevezett forgatókönyv azt feltételezi, hogy a gazdaság jövőre 8,3 százalékkal gyengül 2021-hez képest és ezzel eléri a mélypontot a visszaesés. A "borúlátó" forgatókönyv szerint a mélypont 2024-ben lesz, akkor a GDP 11,9 százalékkal marad el a tavalyi szinttől. Ugyanezen a napon Makszim Resetnyikov, az orosz gazdaságfejlesztési minisztérium vezetője a Vlagyivosztokban zajló 7. Keleti Gazdasági Fórumon elismerte, hogy az elemzői számításokon alapuló, belső jelentés létezik, és ez valóban hosszabb, mélyebb gazdasági recesszióval számol az országot sújtó szankciók miatt.

Orbán Viktor úgy látja, Európát kényszeríti térdre a brüsszeli szankciók által okozott brutális infláció és energiahiány. A miniszterelnök vízióját egyelőre egyetlen döntéshozó sem osztja se Európában, se Oroszországban, ezért ez inkább csak a magyar választóknak szóló üzenetnek tűnik. Jó lenne tudni az okát. Az ember csak találgatni tud. Egy ilyen üzenettel vagy indokolni lehet majd az uniós pénzek elmaradását Magyarország számára, vagy a háttérben valódi fenyegetések érkezhetnek számunkra Moszkvából, hogy nekünk is elzárják a csapokat, vagy valami egészen más. (PIAC&PROFIT)