h i r d e t é s

Az ülőmunka egészségügyi hatásai

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Az ülőmunka egészségügyi hatásai

2022. február 24. - 15:40

A covid időszakában a home office térnyerése már globális, amely mindenki életét felborította.

Forrás: fizkes / Shutterstock.com

Az azóta megjelent statisztikák alapján az otthoni munkavégzés miatt az emberek még több időt töltenek íróasztaloknál a gép előtt, mint korábban. 

Miért káros a sok ülőmunka?

Azt mindannyian tudjuk, hogy az ülőmunka milyen káros hatásokkal jár. Ma már bizonyított, hogy a rendszeres ülőmunka nem csak az izmokra és a gerincre, hanem a belső szervekre is rossz hatással van. Mindezek miatt kiemelten fontos, hogy a nyolc óra ülés negatív hatásait minél inkább minimalizáljuk. Nézzük meg, hogy ezeket hogyan teheted meg.

Mit tehetsz a káros hatásai ellen?

Elsődlegesen, az ülve töltött idő alatt is sokat tehetsz egészséged érdekében. Az óránkénti 10 perc pihenőt, amely a szemed számára is fontos lenne, igyekezz aktívan tölteni. Mozgasd át lábait és karjaidat, nyújtúzz ki és tornáztasd meg nyakadat. Valamint ülés során figyelj oda a megfelelő tartásra és iygekezz ne görnyedve ülni. Mindezt elősegíti, ha az irodai székekből egy jó minőségű darabot beszerzel otthonra. Nagyon sokat tud segíteni, ha ergomómikus, gerinckímélő mechanikájú széket sikerül találnod. Ez talán kicsit magasabb árkategóriájú lesz, azonban hidd el, hogy az egészséged érdekében megéri a jobb minőséget választanod. 

Edzések

Térjünk át ezután a munkán kívül töltött időre is. Hetente minimum 2-4 alkalommal lenne ajánlott valamilyen aktív testmozgást beiktatni. Ideális esetben azonban minden nap ajánlott volna legalább 20-30 perc intenzív, vagy 40-60 perc alacsony intenzitású mozgás, mint például séta. Itt érdemes a saját igényeid alapján alakítani, azaz olyan edzésformát választani, amelyet ténylegesen élvezel. Ezzel tudod biztosítani, hogy kitarts mellette és hosszútávon szokássá, majd életmóddá váljon. Legyen szó futásról, sétáról vagy otthoni aerobicról, a lényeg, hogy jól érezd magad az edzés közben is. Valamint, számos csoportos edzésformát is taláálhatsz a közeledben, illetve sok esetben még beszerzendő eszközöket sem igényel az elkezdésük.

Ha sikerül a fenti tanácsokat megfogadnod, már néhány hét elteltével érezni fogod magadon jótékony hatásait.