h i r d e t é s

Be akart állni a dezodorjától egy 16 éves ausztrál lány - az életébe került

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Be akart állni a dezodorjától egy 16 éves ausztrál lány - az életébe került

2022. május 09. - 07:18

Brooke valószínűleg a dezodor aeroszoljából szívta a hajtógázt, de a dózis miatt szívrohamot kapott. Édesanyja talált rá a szobájában.

Forrás: Brooke Ryan / Facebook / Mirror

Anne Ryan holtan találta 16 éves lányát, Brooke-ot a hálószobája padlóján az ausztráliai Broken Hillben, miután feltehetően szívrohamot kapott a dezodor aeroszol szippantása miatt - írja a Mirror.

Brooke arccal lefelé feküdt szobája padlóján, a dezodoros flakonnal a kezében, de már túl késő volt, mikor rátaláltak. A lány az úgynevezett "krómozás" áldozata lett, amely során az aeroszol hajtógázát szívják be tudatmódosítás céljával.

A 16 éves lány lelkes sportrajongó volt, a helyi Ausztrál Futball Liga versenyének szervezői is megemlékeztek róla. A lány maga is egy futball klub tagja volt, jól ment neki a sport. Ügyvéd szeretett volna lenni. Brooke a világjárvány alatt szorongással küzdött, valószínűleg ezért nyúlt a tudatmódosításhoz.

Anne, a gyászoló anyuka most próbálja felhívni a szülők figyelmét, milyen veszélyeket jelenthet a gázok inhalálása. Szorgalmazza, hogy tájékoztassák a fiatalokat a krómozás veszélyeiről, és arról, hogy halálos is lehet a dezodor belélegzése.

Az ausztrál hatóságok szerint 2017 és 2020 között nagyban megugrott az aeroszolos balesetek száma. 2010 és 2017 között a központ évente 50-60 hívást regisztrált inhalálószerekkel kapcsolatban, ez azonban 2019-ben 75-re, 2019-ben 96-ra, 2020-ban pedig 107-re emelkedett.

A hívások mintegy fele 11 év alatti gyermekekre vonatkozott, míg 20%-a 12-18 évesekre. (szmo.hu)