h i r d e t é s

Békés rendezés lehet az örmény-válság vége

Olvasási idő
kevesebb, mint
1 perc
Eddig olvastam
a- a+

Békés rendezés lehet az örmény-válság vége

2018. április 30. - 13:10

Úgy tűnik, enged a hatalom Örményországban, és békés úton rendezik a jelenlegi kormányválságot - mondta Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő hétfőn az M1-en.

Örmény tüntetők - Fotó: MTI/AP/Szergej Gric

A kormányon lévő örmény köztársasági párt (RPA) szombaton bejelentette, nem állít saját jelöltet a miniszterelnöki posztra. A szakértő  szerint a parlament, amelyben a kormánypártnak viszonylag kis többsége van, kedden készül új miniszterelnököt választani. Szerinte ha a Jelk liberális pártszövetség jelöltje győz, nem lesznek összetűzések.

Véleménye szerint most úgy tűnik, az örmény kormányválságnak "olyan nagy nemzetközi hatása nincs", megmarad belpolitikai konfliktusnak, s remélhetőleg nem lesz külföldi beavatkozás, mint ahogy arra eddig sem volt példa.

Az április közepén miniszterelnökké választott Szerzs Szargszján volt államfő egy héten belüli távozását tüntetésekkel kikényszerítő ellenzék vezetője, Nikol Pasinján korábban azt állította, hogy az RPA néhány képviselője kész lenne egy "nép által állított jelöltre" szavazni, aki ő maga lenne. (napi.hu)