h i r d e t é s

Egészségnap az esztergomi Kolpingban

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam
a- a+

Egészségnap az esztergomi Kolpingban

2015. június 04. - 16:51
0 komment

Az esztergomi Kolping Katolikus Szakképző Iskolában 2015.06.03-án, szerdán megrendezésre került az egészségnap.

A rendezvényt a Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiírt TÁMOP 3.1.4.C-14 Innovatív iskolafejlesztés 2. pályázat keretén belül sikerült megvalósítani.

A program lényege megismertetni a tanulókkal az egészséges élethez vezető utat, az egészséges, cukormentes ételeket, italokat és nassolnivalókat - nem csak a káros lehet finom -, felhívni a figyelmet az elsősegélynyújtás fontosságára, és annak pontos technikájának bemutatása is megtörtént a mentőszolgálat munkatársainak segítségével. Az egészségnap rávilágított, hogy mozogni nem ciki. A diákok mellett aktívan részt vettek is iskola dolgozói is. Volt reggeli torna, aerobic és zumba is.

A diákok versenyezhettek kreatív és egészséges szendvicskészítésben, saláta és gyümölcskoktél keverésben is. Megmérethették a kórház dolgozóival a vérnyomásukat, vércukorszintjüket, testsúlyukat, megvizsgálták az anyajegyeiket.

A nap 8:00-kor kezdődött, melyet az iskola igazgatója, Gengné Valachi Margit nyitott meg.

8:10-kor "Mozdul az iskola" címmel bemelegítő torna vette kezdetét, melyet Pintér Tibor testnevelő tanár tartott. Az iskola udvarában egy nagy kört alkotva mindenki kivette a részét a tornából.

8:40-től az iskola színháztermében meghívott előadó, Schremsz Istvánné tartott előadást.

"Devianciák másképpen"

9:40-től különböző szűrővizsgálaton vehettek részt a diákok, amelyben az esztergomi kórház dolgozói voltak segítségükre.

Az iskolai tanétteremben eközben 2 fős csapatokban lehetett részt venni a táplálékpiramis készítésében, melyet Spielmann Péter és Tóth Tibor tanárúr felügyeltek. A feladat lényege az volt, hogy a különböző élelmiszereket úgy kellett a piramis aljától kiindulva a csúcsáig elhelyezni, ahogy azokra az emberi szervezetnek leginkább szüksége van.

Ezalatt az iskola tankonyháján szendvicskészítő versenyen vehettek részt a diákok. Osztályonként 5-5 fős csoportokat alkotva versenyezhettek a legjobban elkészített szendvicskészítő díjáért, melyet Péter Istvánné, Szenczi Krisztina és Lőrincz Kata tanárnők felügyeltek.

Lőrincz Kata tanárnő megmutatta, hogyan kell "libás" szendvicset készíteni.

A diákok különbőzö állatokat készítettek a szendvicsekből, íme a remekművük:

10:00 órától egy meghívott előadó, Bognár Erika tartott előadást, melynek témája volt: tavaszi fáradtság, vitaminhiány, tavaszi feltöltődés, gyógyteák, gyógynövények.

Szintén 10:00 órától lehetett részt venni a 6-os tanteremben filmvetítésen, amely a Tini aktákról szólt. Ebben segédkezett Gáborné Kurucz Katalin tanárnő és Rédei Gábor tanárúr.

Az 5-ös tanteremben Szabó István tanárúr felügyeletével vitát tartottak a diákok a dohányzásról. Cigaretta helyett rágógumival kínálta a tanár a diákokat.

10:30-tól lehetősége volt a diákoknak egy kis aerobic eddzésre is, melyet Siroki Ramóna tanárnő tartott a színházteremben.

És voltak akik inkább csak nézték... :)

Akiket nem érdekelt az aerobic, azoknak egy érdekes vetélkedővel szerzett vidám pillanatokat Czaheszné Újvári Zsuzsa igazgató helyettes asszony.

11:00 órától a színházteremben volt program, Reich Zoltán, a mentőszolgálat munkatársa tartott előadást az elsősegélynyújtásról és pontos technikákat is bemutatott.

12:00 órától zöldség és gyümölcs koktélok készítése kezdődött a tanétteremben, melyben Lőrincz Kata tanárnő és Spielmann Péter tanárúr segédkezett.

... és ezzel egyidejűleg a tankonyhán a diákok friss saláta- és gyümölcstálakat készítettek.

12:30-tól ismét a mozgásé volt a főszerep, Siroki Ramóna tanárnővel a diákok kipróbálhatták a zumbát is.

... itt is akadtak nézelődők.

13:00 órakor a napot Gengné Valachi Margit igazgató asszony zárta. Ezután a tanulók által készített ételeket és italokat lehetett kóstolni.

Az egészségnap zárásaként a versenyek értékelése is megtörtént egészséges és finom jutalmak kiosztásával.  Elmondhatjuk, hogy eredményesen zárult a szerdai nap, a gyerekek elmondásuk alapján jól érezték magukat, és várják a soron következő sportnapot. 

 

Kucsera László

 

 

Posted by SEJT on 2015. június 4.