h i r d e t é s

Beperli az Átlátszó az MVM-et

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Beperli az Átlátszó az MVM-et

2022. október 09. - 19:08

Perre megy az orosz gázóriással, a Gazprommal kötött szerződések nyilvánosságáért az Átlátszó, mivel az állami cég titkolni próbálja a gázellátással kapcsolatos, tavaly megkötött hosszútávú szerződés tartalmát.

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com/istockphoto.com

Erről maga az oknyomozó portál számolt be pénteken.

Tavaly szeptember 27-én jelentette be a magyar Kormány, hogy aláírta az orosz Gazprom céggel az újabb hosszútávú gázvásárlási szerződést, ami 15 évre szól.  Idén nyáron plusz 700 millió köbméter gáz beszerzéséről állapodtak meg az orosz állami céggel, azt azonban nem hozták nyilvánosságra, hogy mennyit fizet a magyar állam az orosz földgázért.

Az Átlátszó közadatigénylésben kérte ki az elmúlt másfél évben kötött gázvásárlási szerződéseket, de ellátásbiztonsági, nemzetbiztonsági és egyéb okokra hivatkozva nem adták ki őket, ezért kerül az ügy a bíróságra.

Az oknyomozó portál először szeptember 5-én közadatigénylésben kérte ki a 2021. január 1. és 2022. augusztus 31. között kötött földgázbeszerzési szerződéseket az illetékes állami cégtől, az MVM CEEnergy Zrt.-től, csakhogy a vállalat a 15 napos adatszolgáltatási határidő utolsó napján, szeptember 20-án közölte, hogy 15 nappal meghosszabbítja a válaszadási határidőt, majd a hosszabbítás letelte után, október 5-én közölte azt, hogy ellátásbiztonsági, nemzetbiztonsági és egyéb okokra hivatkozva nem adja ki a gázvásárlási szerződéseket.

Szeretnénk megtudni, hogy pontosan milyen feltételekkel kapja a magyar állam a földgázt az oroszoktól és mennyit fizet érte a Gazpromnak, ezért bíróságra megyünk a szerződések nyilvánosságáért

– írta az Átlátszó.

Ha feliratkozik a Media1 Telegram-csatornájára, sosem marad le a híreinkről! (Média1)