h i r d e t é s

Besült Putyin gázfegyvere, Európa és benne Magyarország megmenekült?

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Besült Putyin gázfegyvere, Európa és benne Magyarország megmenekült?

2023. március 13. - 06:02

Jelenleg negyvenhét százalékos a magyar gáztárolók töltöttsége, tudtuk meg a kormánytól. Januárban harminc százalékkal kevesebb gáz fogyott Magyarországon, mint az előző évben. 

Forrás: MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Németországnak egy év alatt sikerült függetlenítenie magát az orosz gáztól, az ATV által megkérdezett szakértők viszont arra hívták fel a figyelmet, hogy Magyarország esetében - az érvényben lévő hosszútávú orosz gázszerződés miatt - ilyesmi szóba sem kerül.

Későn kezdődött, enyhe, és egészen rövid tél: a takarékosság mellett ez lehet a fő oka annak, hogy januárban harminc százalékkal kevesebb gáz fogyott Magyarországon, mint egy évvel korábban. Holoda Attila energia-szakértő azt mondta híradónknak: az egész kontinensen érzékelhető volt a kedvező hatás. 

Első sorban az őszi időszak az gyakorlatilag azt tette lehetővé, hogy egész hosszú ideig tartott a betárolási időszak és a földgáz tárolók esetében, nem fogyasztott gázt Európa sem így az elmúlt év összehasonlításával azt tudjuk mondani, hogy a teljes évet tekintve nagyjából 13 százalékkal kevesebbet fogyasztott Európa, hogyha a 2022-es évet vetjük össze a 2021-el

– fogalmazott Holoda Attila. A magyar piac ugyanakkor az irányadó némethez képest körülbelül 5-6 százalékkal drágábban jut hozzá a gázhoz. Ráadásul Németország egy év alatt megoldotta, hogy függetlenedjen az orosz gáztól. Ugyanakkor a szakértő arra hívja fel a figyelmet: nem lehet összehasonlítani a magyar és a német energia-beszerzést. 

A szakértő szerint elsősorban az orosz gázszállításoktól függünk, ám az arra vonatkozó szerződések még mindig nem száz százalékig nyilvánosak. A szerződéseket és az árakat emiatt nehéz összehasonlítani a németországi vagy az egyéb nyugati országok áraival. 

A piaci szakértő már arról beszélt, hogy Magyarországon az éves gázfogyasztás 10-11 milliárd köbméter, amiből 4 és fél milliárd Oroszországból érkezik, a maradék pedig más forrásból. 

Magyarország is le tudna állni az orosz gázról csak hát ugye van az a szép magyar mondás, hogy nem akarásnak nyögés a vége a jelenlegi magyar politika még mindig a hosszútávu orosz szerződésben bízik

– fogalmazott Holoda Attila. Levélben kerestük a kormányt, azt szerettük volna megtudni, hogy jelenleg milyen töltöttségi szinten vannak a gáztárolók, illetve, hogy milyen ütemben tervezik majd a feltöltést a következő télre. Válaszukban azt írták: a hazai gáztárolók töltöttségi szintje a legfrissebb adatok alapján jelenleg negyvenhét százalék, amely az éves fogyasztás harminc százalékát fedezi. (atv.hu)