h i r d e t é s

Betelt a pohár a Coca-Colánál?

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Betelt a pohár a Coca-Colánál?

2015. február 16. - 11:28
0 komment

Jól lehet, tavaly november óta lebegteti a kormány, hogy az italautomatákat az e-kasszákhoz hasonlóan beköttetnék az adóhatósághoz, és január 1-je óta hatályos az erre vonatkozó NAV-rendelet is, az most derült ki, hogy az automatánként 30 ezer forintos regisztrációs díjon felül fizetendő átalakítási költségek nem csak a legkisebbeket szenvedtetné meg.

NAV január 1-től érvényes rendelete szerint az italautomatákat üzemeltetők kötelesek regisztráltatni a gépeiket, illetve az adóhatóságnál létrehozott "Élelmiszer automata bejelentéshez kapcsolódó igazgatási szolgáltatási díj bevételi számla” megadott számára a gépenkénti 30 ezer forintos regisztrációs díjat is megfizetni.

Ezen túl nemrég arról írt az Index, hogy az italautomatákat az elektronikus kasszákhoz hasonlóan beköttetnék a NAV-hoz, és az aktus költségeit – ahogyan az az e-kassák esetében is történt – egyszerűen rátolják az üzemeltető cégekre. Az NGM tájékoztatása szerint a regisztárciós díjat majd beleszámolhatják az adatszolgáltató egység árába, de az is biztos, hogy az adatszolgáltatásnak havidíja is lesz.

Az állami újraszabályozás átrendeződést indíthat el a (néhány multival és 2-300 kisebb vállalkozással működő) piacon, mivel a jelentkező pluszköltségeket nem minden üzemeltető tudja majd lenyelni. Így biztosan lesznek, akiknek emelniük kell az áraikon – amit viszont a piac eddig sem tolerált. Az Index most direktben is rákérdezett az ügyre a piac legnagyobb szereplőjénél, a Coca-Colánál. (A Vendit a Coca-Cola hazai automataüzemeltetéssel foglalkozó cége) Mucska Péter (Coca-Cola HBC Magyarország vállalati kapcsolatok vezetője) azt mondta, hogy még nem döntötték el, hogy belépnek-e az új rendszerbe, jelenleg még elemzik az új helyzetet.

 

hvg.hu (Címlap: Erre iszunk? - Fotó: )