h i r d e t é s

Bibliai méretű sáskajárás pusztít Iránban - VIDEÓ

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Bibliai méretű sáskajárás pusztít Iránban - VIDEÓ

2020. május 22. - 08:42

A hadsereget is mozgósították Iránban az évtizedek óta nem látott méretű sáskajárás miatt. Szakértők szerint a rovarinvázió több mint 2200 milliárd forint értékű termést pusztíthat el. - írja a 24.hu

Sáskainvázió Iránban - Forrás: Daily Star

 

Kenya, Etiópia, Szomális, Szudán és Uganda után a pusztító sáskajárás elérte a Közel-keletet is - írja a Daily Star című brit bulvárlap.

Helyi sajtóhírek szerint Irán a hadsereg bevetésére készül a rovarok ellen. Mohamed Reza Mir, az iráni mezőgazdasági minisztérium növényvédelmi szervezetének (PPO) szóvivője azt mondta, a sáskajárás Irán 31 tartományából hetet érint, a rovarok több mint 200 ezer hektárnyi termőterületet támadtak meg. Félő azonban, hogy az érintett termőterületek nagysága hamarosan meghaladja az egymillió hektárt. Mohammad Reza Dargahi, a PPO vezetője szerint a sáskák a múlt hónapban közel hét és félmilliárd dollár értékű terményt veszélyeztettek.

Az Iránnal szomszédos Pakisztánban ugyancsak súlyos károkat okoz a sáskajárás. A ENSZ élelmezésügyi és mezőgazdasági szervezete (FAO) szerint a rovarok 2,2 milliárd dolláros (több mint 700 milliárd forintos) kárt okoztak csak a télen elültetett növényekben.

Az évtizedek óta nem látott méretű sáskajárás januárban, Kenyában jelent meg először. A rovarok száma azóta robbanásszerűen megnőtt a térségben szokatlanul nedves időnek köszönhetően. A sáskajárással kapcsolatos félelmeket növeli, hogy a koronavírus-járvány miatt sokkal nehezebb a rovarok elleni védekezés, a világszerte elrendelt karanténok miatt ugyanis nehéz felszereléshez és vegyszerekhez jutni. (24.hu)