h i r d e t é s

Bomba robbant a német és a francia nagykövetségnél Kabulban

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Bomba robbant a német és a francia nagykövetségnél Kabulban

2017. május 31. - 15:06

Szelim Raszuli, a fővárosi kórházak vezetője szerint a halottak száma tovább emelkedhet, mert a sebesültek közül sokan vannak válságos állapotban. - írja az index.hu.

Forrás: index.hu

  • Tartálykocsiba rejtett pokolgép robbant fel szerdán Afganisztán fővárosában, Kabulban.
  • Rengetegen meghaltak, nők és gyerekek is, eddig 80 halálos áldozatról érkezett hír. Még többen megsérültek. 
  • A bomba a diplomatanegyedben robbant, a német és a francia nagykövetség közelében.
  • Egyelőre senki sem vállalta magára a merénylet elkövetését.

Legkevesebb nyolcvanan meghaltak, 350-en megsebesültek szerdán az afgán fővárosban, Kabulban egy pokolgépes merényletet követően

- közölték afgán tisztviselők, jelentette a BBC.

A számokat az egészségügyi tárca szóvivője, Vahíd Madzsroh ismertette, és több más kormányzati forrás is megerősítette.

A belügyi tárca egyúttal arra szólította fel az embereket, hogy adjanak vért.

Szelim Raszuli, a fővárosi kórházak vezetője szerint a halottak száma tovább emelkedhet, mert a sebesültek közül sokan vannak válságos állapotban. 

A muzulmán böjti hónap, a ramadán elején elkövetett merénylet volt az utóbbi időszak egyik legtöbb halálos áldozattal járó terrorcselekménye. 

Forrás: index.hu

Nagykövetségek közelében robbant

A BBC-nek azt mondta a kabuli rendőrség szóvivője, hogy a bomba a német nagykövetség közelében robbant fel, de a merénylet helyszínének közelében számos minisztérium és kormányzati intézmény helyezkedik el. 

A Spiegelnek nyilatkozott a német belügyi szóvivő, aki annyit mondott, hogy tudomása szerint nők és gyerekek is meghaltak. Diplomata nincs az áldozatok között.

Megrongálódott a francia nagykövetség épülete is.

Marielle de Sarnez francia Európa-ügyi miniszter az Europe 1 rádió adásában arról beszélt, hogy a német és a francia követség épületében anyagi károk keletkeztek, de francia áldozatról nincs tudomásuk,

írta a Le Figaro.

Megrongálódott a Hszinhua kínai hírügynökség helyi irodája. Az NHK japán közszolgálati tévéadó szerint a japán nagykövetség két munkatársa is megsebesült.  A térséget sűrű füst és por borítja. 

Tartálykocsiba rejtették a bombát

A Belügyminisztérium később azt közölte, hogy a bombát nem is egy autóba - mint korábban feltételezték-, hanem egy tartálykocsiba rejtették.

Nádzsib Danis, a belügyminisztérium szóvivője elmondta, hogy szinte semmi sem maradt a - vízszállító vagy szippantós - teherautóból.

A robbanás harminc másik járművet is megsemmisített. Egyelőre senki sem vállalta magára a merénylet elkövetését.

A TASZSZ orosz hírügynökség a helyi egészségügyi minisztériumot idézve azt írta, hogy legalább hatvan embert vittek kórházba.

index.hu