h i r d e t é s

Borrell: tiszteletben kell tartani az őslakos népek természethez és földhöz kapcsolódó viszonyát

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Borrell: tiszteletben kell tartani az őslakos népek természethez és földhöz kapcsolódó viszonyát

2021. augusztus 09. - 12:00

Az őslakos népek kultúrája, nyelve, szellemisége, politikája, gazdasága és túlélése a földjükhöz kötődik, ezért tiszteletben kell tartani az ahhoz fűződő hagyományos kapcsolatukat - hívta fel a figyelmet Josep Borrell az Európai Unió kül-és biztonságpolitikáért felelős főképviselője, az őslakos népek világnapja alkalmából közzétett sajtóközleményében.

Forrás: DW

Borrell rámutatott: annak ellenére, hogy az őslakosok világszerte hozzájárulnak a biológiai sokféleség mintegy 80 százalékának védelméhez, riasztó mértékben nő földjeik kisajátítása, és az azokon végzett illegális fakitermelés. Ugyancsak növekszik a jogaikat védő aktivisták elleni erőszak, a tavaly meggyilkolt több mint 330 emberi jogvédő egyharmada az őslakos jogvédők közül került ki.
    A főképviselő kiemelte, hogy a koronavírus-járvány tovább súlyosította az őslakos népek gazdasági háttérbe szorítását és hátrányos megkülönböztetésüket. A trópusi erdők területén érvényben lévő szociális és környezetvédelmi jogszabályok, politikák meghatározásakor gyakran a gazdasági érdekek érvényesültek - szögezte le Borrell.
    "A világjárvány világossá tette, hogy eljött az új társadalmi szerződés ideje. Olyan új szerződésre van szükség, amely tiszteletben tartja az őslakosok jogait, ahogyan azt az ENSZ erről szóló nyilatkozata is meghatározza. A szabad beleegyezés elvének tiszteletben tartása, a kulturális hagyományoknak megfelelő szociális védelem és a fenntartható természetes élőhelyek megőrzése a járvány utáni helyreállítás részét kell, hogy képezze." - hangsúlyozta.
    Borrell hozzátette, hogy az EU számos projektet finanszíroz az őslakos népek jogainak előmozdítására, ilyen például az Indigenous Navigator közösségi alapú adatgyűjtési rendszer támogatása, amely időszerű jelentéseivel felbecsülhetetlen értékű forrást jelent például a járvány őslakosokra gyakorolt hatásának értékeléséhez, és az őket ért igazságtalanságok kezelésére irányuló intézkedések meghatározásához. (MTI)