h i r d e t é s

Börtön szélére sodorta gazdáját a gyilkos bika

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Börtön szélére sodorta gazdáját a gyilkos bika

2020. november 13. - 06:41

Bika okozta a gyilkos balesetet: ezért is fontos a felelős állattartói magatartás!

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com

Másodfokon is felfüggesztett börtönre ítélték azt a szarvasmarhatartót, aki felelős azért, hogy telepén egy bika halálra öklelte a gondozóját.

Az eset még 2017 telén történt, amikor az állattartó megbízta a fejőnőt, hogy válogassa szét termelői csoportok szerint a teheneket. Míg a nő rokona a pihenőtér zárható kapujában állt és az állatok kanyarodását ellenőrizte, a későbbi áldozat nő a fejős tehenek kihajtásához hátrament a pihenőtérbe. Ott azonban egy 700 kilós, megvadult tenyészbika rátámadt. A fejével dobálni kezdte a nőt, majd nekilökte a betonnak és a vasrácsnak, illetve az elválasztó rudaknak. A rokon – aki a terelőbottal odarohant, és riasztotta a tulajdonos élettársát, hogy hívja a mentőket – úgy emlékszik, ez legalább négy-öt alkalommal felöklelte az állat az áldozatot, aki a támadás után belehalt a mellűri elvérzésbe – számolt be a Szekszárdi Törvényszék közlése alapján a telex.hu.

Az elsőfokú ítélet szerint a balesetet az okozta, hogy a tulajdonos a munkáltatói jogkör gyakorlójaként több foglalkozási előírást megsértett: nem végzett sem kockázatbecslést, nem gondoskodott a munkavédelmi oktatásról, és eleve nem alkalmazhatta volna a nőt 300 kilónál nagyobb súlyú gondozására. A tulajdonos mindvégig tagadta bűnösségét, ennek ellenére a Szekszárdi Törvényszék helyben hagyta az elsőfokú ítéletet, és 1 év 8 hónap, 3 év 6 hónapra felfüggesztett fogházbüntetésre ítélte az állattenyésztő cég tulajdonosát halált okozó foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt. (agraragazat.hu)