h i r d e t é s

Brüsszel hamarosan dönt a magyar pénzekről

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Brüsszel hamarosan dönt a magyar pénzekről

2022. augusztus 31. - 16:33

Az Európai  Bizottság még vizsgálja, hozzájuthat-e Magyarország az uniós forrásokhoz

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök fogadja Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét a Karmelita kolostorban, ahol munkavacsora keretében tárgyalnak 2022. május 9-én. - Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Az Európai Bizottság közölte, hogy a lehető leggyorsabban szeretné lezárni azt az értékelést, amelynek pozitív elbírálása esetén Magyarország hozzájuthatna a pandémiás helyreállítási alapokhoz. A pénzek kifizetését a Magyarország és az unió közti jogállamisági vita hátráltatja.

Az EU Observer információja szerint Brüsszel még folytatja, de a lehető leghamarább lezárná Magyarország jogállamisági értékelését. A magyar kormány augusztus 22-én, a határidő utolsó napján küldte meg az európai kifogásokra írt válaszlevelét az Európai Bizottságnak. 

A magyar ígéretek betartását a megállapodásnál kulcsfontosságúnak tartó Bizottság egyik legfőbb aggodalma, hogy Orbán a lekötelezettjeinek csatornáz át uniós pénzeket, hogy megszilárdítsa a hatalmát.

A Bizottság áprilisban indított Magyarország ellen fegyelmi eljárást, mely a jogállamiság megsértése miatt az uniós források felfüggesztéséhez vezethet. A magyar kormány a Covid-helyreállítási alapokból 4,64 milliárd eurótól, míg a nemzeti infrastruktúra korszerűsítését célzó forrásokból 24,3 milliárd eurótól eshet el. 

Az Európai Bizottság ugyanakkor az EU Observer szerint nem kommentálta azokat a magyar sajtóértesüléseket, amelyek szerint az Orbán-kormány a visszatartott uniós alap csaknem negyedét, 160 milliárd forintot papíron már előre szétosztott. A jelek szerint Budapest abban bízik, hogy meg fogja szerezni az előfinanszírozást fedező uniós forrásokat.

Eric Mamer, a bizottság szóvivője szerint ezek a jelentések "semmiképpen nem befolyásolják azt, ahogyan a kérdésekről tárgyalunk Magyarországgal".

"Bár az elmúlt hónapokban számos kérdésben haladást értünk el, sok kérdés továbbra is nyitva maradt, beleértve a korrupció elleni küzdelmet, és ami szintén nagyon fontos, a megfelelő ellenőrzési mechanizmusok, valamint az oktatási intézkedések kérdését" - mondta egy másik bizottsági szóvivő.

Magyarország a múlt héten közölte, hogy október végéig több, a bizottság által bírált törvényt módosít, ha megállapodás születik a forrásokról. "Ezen törvénymódosítási csomag egy részét már benyújtottuk, és ígéretet tettünk további törvénymódosításokra, ha aláírjuk a megállapodást a bizottsággal" - idézte Gulyás Gergelyt a Reuters múlt kedden. (Euronews)