h i r d e t é s

Brutális aszályra készül Franciaország

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Brutális aszályra készül Franciaország

2023. május 06. - 09:07

Egyes helyeken tilos lesz az autómosás, a locsolás, és a medencék feltöltése is

Forrás: IlEstEncoreTemps

Dél-Franciaország egy részén betiltják a kerti medencék értékesítését a súlyosbodó vízhiány miatt, de tilos lesz az autómosás és a kerti locsolás is - írja a BBC.

Christophe Béchu, Franciaország ökológiai átmenetért felelős minisztere közölte, hogy a spanyol Katalóniával határos Pyrénées-Orientales megyében május 10-től hivatalosan is aszályos „válsághelyzetet" rendeltek el. Ugyanettől az időponttól kezdődően tilos lesz az autómosás, a kerti locsolás és a medencék feltöltése is. Béchu szerint azért döntöttek a kerti medencék értékesítésének betiltása mellett, hogy az embereknek még eszükbe se jusson, hogy megtöltsék azokat.

Pyrénées-Orientales egy olyan megye, ahol több mint egy éve nem volt egész napos eső. Amikor az ember ilyen válságot él át, a dolog nagyon egyszerű: ivóvízről van szó és semmi másról

- mondta Béchu.

Franciaországban már sokan kongatják a vészharangot, miután a száraz tél miatt tovább csökkent a 2022-ben már eleve alacsonynak mondható talajvízszint. A csapadékos március részben megkönnyítette a gazdák helyzetét, mivel a talaj több nedvességet kapott az ültetés előtt, de a föld alatti vízszint továbbra is veszélyesen alacsony, különösen a Földközi-tenger környékén. Csak Bretagne és délnyugat Aquitánia van viszonylag jó helyzetben - írja a BBC.

A Pyrénées-Orientales lesz a negyedik olyan körzet, ahol az aszály hivatalosan is "válságos" szintet ért el.

Több mint 40 másik területen – vagyis Franciaország közel felében - már "riasztási" vagy "éberségi" szint van érvényben, ami a tavalyinál is súlyosabb hiányt vetít előre.

A körzet egyes részein a vízkészletek szintje olyan alacsony, hogy a szakértők attól tartanak, hogy a tengerből sós víz szivárog ki, ami ihatatlanná tenné a csapvizet. A víztartó rétegek alacsony szintje a szennyező anyagok magasabb koncentrációjával jár együtt, ami szintén súlyosan károsítja a vízminőséget.

Emmanuel Macron elnök a múlt hónapban országos vízprogramot jelentett be, amelyben egy "progresszív vízdíj" bevezetését is felvázolta. Ennek értelmében egy bizonyos mennyiség feletti fogyasztásért - például úszómedencék esetében - magasabb díjat kellene fizetni. Béchu szerint mintegy 2000 falut és várost fenyeget az a veszély, hogy idén elveszíti vízellátását. Tavaly 1000 településen volt komoly probléma, ebből mintegy 400 településen kellett palackokkal vagy mobil ciszternákkal ellátni a lakosságot. (Portfolio)