h i r d e t é s

BvOP: több mint 1700 fogvatartott szerzett piacképes szakmát három év alatt

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

BvOP: több mint 1700 fogvatartott szerzett piacképes szakmát három év alatt

2021. július 23. - 14:00

Több mint 1700 fogvatartott szerzett piacképes szakmát három év alatt a büntetés-végrehajtási intézményekben.

Forrás: Büntetés-végrehajtás

2016 októberében indították az európai uniós forrásból megvalósuló, a fogvatartottak integrációját célzó projektet, valamint az ahhoz kapcsolódó, a Belügyminisztérium által támogatott fogvatartotti reintegrációs programot - közölte a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BvOP) az MTI-vel pénteken.
    A projektek célja az volt, hogy a fogvatartottak olyan piacképes szakmát tanuljanak, amelyhez lehetőség szerint már a börtönben megszerezhetik a szakmai gyakorlatot, így növelve a munkába állás esélyeit szabadulásukat követően.
    A képzés 2018 novemberében kezdődött meg, és az elmúlt három évben 111 tanfolyamon 1723 fogvatartott szerzett végzettséget. Az elsősorban az építőiparban, a könnyűiparban, az elektronika, a gépészet és a mezőgazdaság területén hasznos 25 féle szakma közül a legnépszerűbbnek a targoncás, a festő-mázoló-tapétázó, a kerti járdakövező, az asztalosipari szerelő és a textiltermék-összeállító képzés bizonyult.
    Hozzátették: a projekt sikerét támasztja alá, hogy június 30-áig 650 szabadult helyezkedett el a munkaerőpiacon vagy regisztrált álláskeresőként.
    A társadalmi izoláció mellett a büntetés-végrehajtás fő feladata a fogvatartottak társadalomba való sikeres visszailleszkedésének elősegítése, a bűnismétlés csökkentése. Ebben kiemelt szerepe van a munkáltatásnak és az oktatásnak - írták.
    Ezt a tevékenységet támogatja a projekt, amelynek köszönhetően egy átlagos évben 4000-nél is több fogvatartott tanul a rácsok mögött - közölték. (MTI)