h i r d e t é s

Célegyenesben az ellenzéki listaállítás 

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam
a- a+

Célegyenesben az ellenzéki listaállítás 

2022. január 18. - 06:05

A hétvégén újra találkozott a hat ellenzéki párt vezetője – mégpedig Márki-Zay Péter nélkül, de a közös miniszterelnökjelölt tudtával. 

Forrás: atv.hu

A találkozón a listaállítás volt a fő kérdés, és konszenzus látszik kialakulni abban, hogy az ellenzéki lista első 45 helyére nem kerülhetnek be azok a roma politikusok, akiknek mandátumhoz juttatását Márki-Zay Péter azt követően kérte a pártoktól, hogy lemondott a hetedik frakcióra vonatkozó kéréséről – értesült az atv.hu.

Az atv.hu úgy értesült: az ellenzéki pártok alapvetően 45 listás képviselői hellyel számolnak, és erre a forgatókönyvre készítik a közös listát is. (2018-ban az ellenzék 53 listás helyet szerzett meg, de akkor a Fidesz nagyot nyert egyéni választókerületekben.)

A pártelnökök abban állapodtak meg, hogy a listaállítás során három szempontot vesznek figyelembe:

  1. az előválasztás eredményét,
  2. a 2018-as és 2019-es választási eredményeket,
  3. az elmúlt időszak kutatásait.

Ennyi listás mandátumra számíthatnak a pártok

A fenti számítás alapján így áll most az egyes pártok várható listás helyeinek száma (az első 45 helyen:

  • DK 13-16 (úgy tudjuk, a DK minimum 14-15-öt szeretne elérni)
  • Jobbik 9-12
  • Momentum 7-8
  • MSZP 6-7 (az MSZP annyit szeretne, amennyit a Momentum kap)
  • LMP 3-4 (az LMP az a párt, ahol a frakció léte vagy nem léte múlhat a listás helyek számán, hiszen egyéniben 1 választókerületben tekinthető biztosnak és további 1-ben komolyan esélyesnek LMP-s jelölt győzelme).
  • Párbeszéd 2-3 (a Párbeszéd az előválasztás előtti jó taktikázása miatt az LMP-nél több egyéni győzelemre számíthat, ezért érdemi listás jelenlét nélkül is biztosnak tűnik a frakcióalakításuk; a többi párt kevésbé tűnik nagyvonalúnak listás helyeikkel kapcsolatban).

Az atv.hu úgy tudja, a pártok a legutóbbi tárgyaláson kölcsönösen mérsékelték követeléseiket, és a 45 biztos befutónak tűnő listás helyre a korábbi 53 helyett már csak 47-48 igényük van összesen, így kijelenthető, hogy célegyenesben van a megállapodás. Az eldőlni látszik, hogy

Egyértelmű „nem” Márki-Zay újabb kérésére

Mint arról beszámoltunk, az ellenzéki pártok egységesen nemet mondtak Márki-Zay Péter hetedik frakcióra vonatkozó tervére. Erről a közös miniszterelnökjelölt végül le is tett, de továbbra is listás helyeket kér a pártoktól. Márki-Zay Péter a Spirit FM Harcosok Klubja című műsorában elmondta: legalább három roma politikusnak kér listás helyet, és ha ezt nem kapja meg, a lehető leghangosabban fogja nyilvánosan elítélni az ezt akadályozó pártvezetőket.

Nos úgy tűnik, Márki-Zaynak ezt a követelését sem teljesítik a pártok. Az atv.hu információi szerint a miniszterelnökjelölt által támogatott három roma jelölt a 46-50. helyek közé kerülhet fel a listára. Ezt látszik alátámasztani az is, hogy az eddig (rész) listát állító négy párt listáján nincs befutó helyen roma politikus, és úgy tudjuk, a listájáról még nem nyilatkozó Jobbik és DK esetében hasonló lesz a helyzet. Úgyhogy a Márki-Zay által támogatott roma politikusok vagy nagyarányú ellenzéki, vagy nagyarányú fideszes győzelem esetén kerülhetnek befutó helyre; 5-6 százalék körüli különbség esetén aligha.

Hova számít be a miniszterelnök-jelölt?

Szintén kérdés, hogy a Párbeszéd 2-3 helyének terhére kerülhet-e be az Országgyűlésbe Márki-Zay Péter, ha nem sikerülne megnyernie egyéni választókerületét. Miután a miniszterelnök-jelöltnek végül nem lesz frakciója, ha bekerül az Országgyűlésbe, akkor a Párbeszéd-frakcióba fog beülni. Egyelőre vita tárgya, hogy ha Márki-Zay nem tud egyéni mandátumot szerezni, akkor a párbeszédes kvóta „fölött”, vagy annak részeként tud beülni az Országgyűlésbe (nyilván az is kérdés, hogy ha nem szerezne egyéni mandátumot és nem lenne miniszterelnök április után, akkor beülne-e a parlamentbe listás ellenzéki képviselőként (erre az a mai legvalószínűbb válasz, hogy nem, de Márki-Zay és az ellenzék nyilván győzelemre készül áprilisban mind Hódmezővásárhelyen, mind országosan). (atv.hu)