h i r d e t é s

Csaknem kilenc év után végleg lezárult a lúgos orvos ügye: marad börtönben

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Csaknem kilenc év után végleg lezárult a lúgos orvos ügye: marad börtönben

2021. november 13. - 07:30

Az utolsó panaszát is elutasította az Alkotmánybíróság

Bene Krisztián 2013. március 12-én támadta meg volt barátnőjét, miután a nő pár hónappal korábban szakított vele. Renner Erikát megkötözte, elkábította, és maró lúgot locsolt a nő nemi szervére és annak környékére. A Budai Irgalmasrendi Kórház volt kórházigazgatóját összesen hatszor ítélték el. 2018-ban jogerősen 11 év börtönbüntetést kapott, és örökre eltiltották az orvosi hivatástól.

Bene a Kúria 2018-as jogerős ítéletével szemben aztán először 2019 októberében nyújtott be alkotmányjogi panaszt, amit elutasítottak, majd újra próbálkozott. A lúgos orvosként elhíresült Bene azt szerette volna elérni, hogy a bíróság vizsgálja felül a korábban hozott ítéletét, a Kúriának pedig kötelessége felülvizsgálni a korábbi ítéletet, ha az Alkotmánybíróság (AB) a panasz bármely részletének helyt ad.

Ám végül az Alkotmánybíróság elutasította Bene Krisztián panaszát.

A panasz az ítélet alaptörvény-ellenességének megállapítására és megsemmisítésére irányult, ám – hosszú jogi érvelés mellett – az AB rögzítette, hogy önmagában az a körülmény, hogy az indítványozó nem ért egyet a bíróságok döntésével és annak indokolásával, nem elégséges érv a támadott döntés alaptörvény-ellenességének alátámasztására. Márpedig sem a bírói döntést érdemben befolyásoló alaptörvény-ellenesség, sem alapvető alkotmányjogi jelentőségű kérdés nem merült fel.

2020. november 25-én a Fővárosi Törvényszék úgy döntött, hogy Benének 25 millió forint kártérítést is kell fizetnie Renner Erikának, „amiért megsértette a nő testi épségéhez és egészséghez fűződő jogát”. (Telex)