h i r d e t é s

"Csillaghajót" fotózott a Hubble

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

"Csillaghajót" fotózott a Hubble

2022. február 01. - 18:50

Az egymással interakcióban lévő galaxisok ismerős formát vettek fel.

FORRÁS: ESA/HUBBLE & NASA, J. DALCANTON, DARK ENERGY SURVEY, U.S. DEPARTMENT OF ENERGY (DOE), FERMILAB (FNAL), DARK ENERGY SURVEY CAMERA (DECAM), CERRO TOLOLO INTER-AMERICAN OBSERVATORY (CTIO), NOIRLAB/NATIONAL SCIENCE FOUNDATION/AURA, EUROPEAN SOUTHERN OBSERVATORY (ESO); ACKNOWLEDGMENT: J. SCHMIDT

Egy három galaxisból álló csoportot örökített meg a NASA és az Európai Űrügynökség űrtávcsöve, a Hubble – számol be a NASA oldala. Az NGC 7764A jelű hármas megfigyeléséhez az űreszköz az Advanced Camera for Surveys és a Wide Field Camera 3 nevű műszereit használta.

A felvétel jobb felső részén lévő két galaxis látszólag interakcióban van egymással, a belőlük távozó csillagok és gázok alapján mintha nagy sebességgel csapódnának egymásnak. A valóságban a rendszerek kölcsönhatása nagyon lassú folyamat, és igen ritka, hogy két galaxis frontálisan ütközzön.

Az nem tisztázott, hogy a bal alsó részen szereplő rendszer interakcióban van-e a másik kettővel, a relatív közelség miatt ugyanakkor ez elképzelhető. A véletlennek köszönhetően mindenesetre a két felső galaxis a Naprendszer perspektívájából formájában hasonlít a Star Trek híres csillaghajójára, a USS Enterprise-ra.

Az NGC 7764A mintegy 425 millió fényévre fekszik a Főnix csillagképben, és az NGC 7764A1, az NGC 7764A2 és az NGC 7764A3 jelű galaxisokból áll. Sok csillagászati katalógust több mint 100 éve állítottak össze, jóval azelőtt, hogy a modern technológia lehetővé tette volna a standardizált tudományos terminológiát. Ez az oka annak, hogy számos csillagászati objektumnak furcsa vagy hasonló megnevezése van. (National Georgrapic)