h i r d e t é s

Deutsch Tamás felszólalt az orosz agresszió ellen, a brüsszeli szankciók ekézése lett belőle

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Deutsch Tamás felszólalt az orosz agresszió ellen, a brüsszeli szankciók ekézése lett belőle

2023. február 02. - 16:40

A Fidesz megint elbliccelte a szavazást egy Oroszország elleni EP-állásfoglalásról.

Deutsch Tamás - Fotó: Benoit Bourgeois – Európai Parlament

Magyarország elítéli az orosz agressziót. A megtámadott oldalán állunk, kiállunk Ukrajna függetlensége és területi épsége mellett. Támogatjuk Ukrajna európai uniós tagságát is.

- kezdte Deutsch Tamás az Európai Parlamentben tartott felszólalását, majd beszéde hátralevő részében

  • bírálta a háborús agresszió és népirtás miatt Oroszországgal szemben hozott – a magyar kormány által kivétel nélkül megszavazott -uniós szankciókat,
  • kritizálta a brüsszeli bürokratákat,
  • és kijelentette, a büntetőintézkedések nem hozták el a háború végét, sőt, a szankciók tönkre teszik Európát, ezért békére van szükség.

A felszólalás után azután a Fidesz képviselői nem is szavazták meg a napirenden lévő EP-állásfoglalást, ami bírálja Oroszországot Ukrajna megtámadása miatt. Ahogy az esetről beszámoló Eurológus megjegyzi, az Európai Néppártból való távozásuk után frakció nélkül maradt fideszes képviselők nem először térnek ki az Oroszországot elítélő állásfoglalások elől; ilyenkor nem szavaznak igennel vagy nemmel, nem is tartózkodnak, hanem egyik gombot sem nyomják meg.

A mostani állásfoglalást a pénteki, Kijevben rendezendő EU-Ukrajna csúcsra időzítve, óriási többséggel fogadta el az Európai Parlament. Az állásfoglalás lényege, hogy

  • az EU-nak és Ukrajnának törekednie kell Ukrajna uniós csatlakozási tárgyalásainak megkezdésére,
  • az EU-nak fokoznia kell a Kijevnek nyújtott katonai, gazdasági és humanitárius támogatást,
  • és el kell fogadni a Moszkva elleni szankciók tizedik csomagját.
  • ebbe bele kell venni az uniós piacon – például a paksi atomerőmű-építési projektben – még mindig jelen lévő Roszatomot vagy a Lukoilt,
  • illetve a jogellenes tevékenységek széles körében – többek között a kényszerkitoloncolásokban és a megszállt ukrán területen tartott hamis népszavazások lebonyolításában – részt vevő tisztviselőket is szankciókkal kell sújtani.
  • azonnali és teljes embargót kell bevezetni az Oroszországból származó fosszilis tüzelőanyagok és urán uniós importja ellen, így a Balti-tengeren az Északi Áramlat 1-es és 2-es gázvezetékeinek használatát is teljesen fel kell függeszteni (ezeken a vezetékeken már egy ideje amúgy sem érkezik gáz).

A Fidesz egyébként kiadott egy közleményt, amelyben összefoglalták Deutsch Tamás felszólalását és kiegészítették Gál Kinga véleményével. Arról azonban egy szó sem esett, hogy a képviselőcsoport testületileg távol maradt a szavazástól. (Telex)