h i r d e t é s

Dömötör Csaba a kormány nevében színjátéknak nevezte az ellenzék által összehívott rendkívüli parlamenti ülést

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Dömötör Csaba a kormány nevében színjátéknak nevezte az ellenzék által összehívott rendkívüli parlamenti ülést

2020. július 31. - 11:13

"A kormány nem vesz részt a baloldali pártok által kezdeményezett rendkívüli parlamenti ülésen a brüsszeli költségvetési megállapodással kapcsolatban" - közölte a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára pénteken az MTI-vel.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára. - Fotó: Botár Gergely / kormany.hu

Dömötör Csaba kifejtette, a kabinet már részletes tájékoztatást adott arról, hogy a miniszterelnök 3 milliárd euró, azaz ezermilliárd forintos nagyságrendű plusz támogatást harcolt ki Magyarország számára.

 

A Portfolio.hu szerint a felzárkóztatási forrásaink 23,7 milliárd euróról 20,1 milliárdra mérséklődnek majd, az agrártámogatásoknál pedig csak 7 százalékkal, 4,6 milliárd euróról 4,3 milliárdra csökken a Magyarországnak jutó pénz.

A teljes támogatási összeg a korábbi hét év 38,6 milliárd eurójáról 34 milliárd euróra csökken.

Ez azért is érdekes, mert az Orbán-kormányt kifejezetten zavarta a durva visszaesés a teljes keretből nekünk jutó 7 százalékról a tervezett 2,5 százalékra. A végső megegyezésben a teljes keret 3,2 százaléka jut nekünk, ami a korábban tervezettnél ugyan több, ám az előző ciklushoz képest így is jóval kevesebb.

Ha nem lenne a történelmi segélycsomag, a helyzet mostani állása szerint jelentősen kevesebb pénz jutna Magyarországra a következő években, hiszen arányaiban kevesebb mint a felére esett vissza a költségvetési keretből ránk eső támogatások aránya. A segélycsomag viszont ellensúlyozza ezt a visszaesést, így a teljes elérhető összeg magasabb, mint amit korábban kaptunk. Igaz, máshogy is kell majd elköltenünk.

Emellett sikerült megakadályozni, hogy egy politikai zsarolási lehetőséget biztosító eljárást vezessenek be az uniós forrásokkal kapcsolatban - tette hozzá.

A kormány képviselője aláhúzta, továbbra is küzdenek azért, hogy az átláthatatlanul működő, az egyes tagországok politikai életébe mindenféle demokratikus felhatalmazás nélkül beavatkozó aktivistacsoportok ne kaphassanak támogatást az uniós költségvetésből.

"Sajnáljuk, és végtelenül szomorúnak találjuk, hogy a baloldali ellenzéki pártok a költségvetési vita során mindvégig az ország érdekei ellen politizáltak, és ugyanolyan lejárató kampányt folytattak, mint a járvány elleni védekezés legnehezebb heteiben" - fogalmazott Dömötör Csaba, majd hozzátette, "már csak ezért sem tartjuk indokoltnak, hogy az általuk kezdeményezett parlamenti színjátékban részt vegyünk".