h i r d e t é s

Dübörög a Magyar falu program: ma átadtak egy kopjafát

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Dübörög a Magyar falu program: ma átadtak egy kopjafát

2022. február 10. - 15:27

A kormány szerint történelmi jelentőségű a Magyar falu program és a program tiszteletére kopjafát állítottak Vámosatyán

Gyopáros Alpár modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos, Szász József (független) polgármester és Tilki Attila fideszes országgyűlési képviselő (b-j) a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Vámosatyán a község központjában a Magyar falu program tiszteletére emelt kopjafa átadásán 2022. február 10-én. - Fotó: MTI/Balázs Attila

Gyopáros Alpár a község központjában felállított, a program tiszteletére emelt kopjafa átadásán arról beszélt, hogy szerte az országban ezer falubuszt (az egyikkel éppen Franciaországban vannak valakik síelni), 1700 új orvosi eszközparkot, mintegy hatszáz felújított orvosi rendelőt és ugyanennyi óvodát adtak át, valamint kétezer belterületi utca és 1500 játszótér felújítását valósították meg a kistelepülések a program pályázatai segítségével.

Hangsúlyozta: a program másik jelentősége az volt, hogy visszaadta a falusi emberek hitét, azt a hitet, amely évszázadokon keresztül a legnehezebb történelmi időszakokban segítette a magyar falvakat.

 "Bízom benne, hogy a falusi emberek érzik ezt, és ebben a hitben megerősödve látják a jövőjüket a legkisebb magyarországi kistelepüléseken is" - fogalmazott Gyopáros Alpár, hozzátéve, ha ez így lesz, akkor a falvak biztosan túlélnek majd minden nehézséget.

A kormánybiztos emlékeztetett: a Rákosi- és a Kádár-érában tudatosan "ösztönözték" a falusiakat arra, hogy a városokba költözzenek és az erőltetetten fejlesztett nehézipart szolgálják ki. A falvak a hatvanas és a hetvenes években kezdtek el drasztikusan kiürülni; ezt a "hagyományt" követve 2002 és 2010 között "folytatódott ez a történet", a baloldali kormányok direkt és indirekt módon arra ösztönözték az embereket, hogy hagyják el a falvaikat és költözzenek városokba - mondta Gyopáros Alpár.

Hozzátette, községi iskolákat és óvodákat zártak be, közlekedési vonalakat szüntettek meg és eladósították a vidéki családokat; emiatt a kistelepüléseken volt a legmagasabb a munkanélküliség.Fotó: MTI/Balázs Attila

Tilki Attila, a térség fideszes országgyűlési képviselője a kormánybiztos szavait megerősítve hangsúlyozta, a Magyar falu program valóban visszaadta és visszaadja az itt élő emberek hitét.

A vásárosnaményi székhelyű választókerületben található falvak az elmúlt mintegy három évben csaknem hatmilliárd forint pályázati támogatást kaptak fejlesztéseik megvalósítására - emlékeztetett a képviselő.

Elmondta, egészségügyi beruházásokra, azaz például háziorvosi rendelők, orvosi eszközök és szolgáltatások, illetve a védőnői szolgálat fejlesztésére csak ez a választókerület 881 millió forint támogatást kapott.Fotó: MTI/Balázs Attila

Szász József, az 550 lakosú község független polgármestere az eseményen elmondta, a vámosatyai Büdy-vár maradványait egy turisztikai fejlesztés részeként látogathatóvá szeretnék tenni, ehhez 145 millió forint támogatást kapott a település. (MTI)