h i r d e t é s

Eddig ismeretlen lényt kaptak lencsevégre egy tóban - VIDEÓ

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Eddig ismeretlen lényt kaptak lencsevégre egy tóban - VIDEÓ

2020. november 23. - 08:13

Fehér, önmagától mozgó nyák-szerű anyagot fedeztek fel tudósok az amerikai Nebraska állam középső részének egy tavában. A szakértők egyelőre csak találgatnak, hogy mi lehet.

A kutatókat valósággal lesokkolta, amikor észrevették azt a fehér színű, víz felszínén úszó ragacsot, amely mint kiderült: magától mozgott. A nyák-szerű anyag első blikkre úgy nézett ki, mint egy narancs életre kelt, levált belső héja, ám mozgásáról először többen azt gondolták, hogy azt csak halak okozzák.

A kérdést végül egy megvilágított felvétel tisztázta, amelyen jól látszott, hogy a lény magától rángatózott. A bizarr felfedezés megosztotta a tudósokat. Többen is próbáltak találgatni, miféle organizmussal találkozhattak kollégáik.

Egy professzor felvetése szerint előfordulhat, hogy az anyag egy állat széteső bél-vagy idegrendszere, amelynek még működő autonóm reflexeinek lehettek tanúi a kutatók. Arra azonban senki sem talált választ, hogy ezek a részek miként kerülhettek a tóba ilyen állapotban.

"Afelé hajlunk, hogy ez valamiféle vízi nyálkagomba. Sosem tudtam, hogy létezik vízben élő fajtája, de az eddigi kutatói munkám erre enged következtetni. Húsz éve tanulmányozom a vízi ökoszisztémát Oklahoma államban, de még sosem futottam bele ilyesmibe. Le vagyok nyűgözve." – mondta a videót eredetileg megosztó Amie Robison ökológus.

A nyálkagombák képesek gyorsan terebélyesedő telepeket létrehozni, ha pedig ez a struktúra sérül, ismét összeállnak. Végső választ azonban a laboreredményeket követően kapnak majd a kutatók, akik természetesen mintákat vettek a vízből.

via IFLScience (hamuesgyemant.hu)