h i r d e t é s

Eddig nem látott felfedezés Pompeiiben, újabb betekintést kaphatunk az életmódjukról

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Eddig nem látott felfedezés Pompeiiben, újabb betekintést kaphatunk az életmódjukról

2021. február 28. - 12:58

Lenyűgöző felfedezésre bukkantak olasz régészek a vulkáni hamu alá temetett városban, ugyanis találtak egy meglehetősen jó állapotban fennmaradt négykerekű szekeret.

A kép illusztráció! - Forrás: TripSavvy

A Pompeii Régészeti Park beszámolója szerint a szekeret a Civita Giuliana elnevezésű külvárosi villában találták, amely a régi város falain túleső részen található – írja az ANSA hírügynökség. Ugyanezen a helyszínen három éve szintén érdekes leletre bukkantak a régészek, akkor három ló maradványait tárták fel.

Massimo Ossana, a Pompeii Régészeti Park vezetője szerint „hatalmas” felfedezést sikerült ezzel tenniük a régészeknek, és megjegyezte, hogy ezzel még mélyebb betekintést tudunk nyerni, hogy milyen lehetett az akkori élet: "Már korábban is találtunk olyan járműveket, amelyeket Pompeiiben közlekedésre használtak, mint a Menander Házban talált jármű vagy a Villa Ariannában talált két szekér, de a Civita Giuliana szekérhez hasonlót még nem találtunk".

A kutatók feltételezése szerint a szekér jelenleg ismert tulajdonságai alapján valószínűleg különböző ünnepségek és parádék során használhatták. Mint mondták, a szekér nagyon hasonlít az észak-görögországi Thrákiában talált szekerekhez, melyből levonták a következtetést, bár megjegyezték: először fedeznek fel ilyen jellegű szekeret olasz földön.

A régészek beszámolója szerint nagy nehézséget okozott a számukra a szekér exkaválása, nagyon aprólékos munkával kellett kiásni a földből a szerkezetet, hogy intakt maradjon, ám végül sikerrel jártak ezen a téren.

A Pompeii Régészeti Park kiemelte, nemcsak a felfedezés tekinthető nagy jelentőségűnek, hanem arra is külön büszkék, hogy sikerült maguknak megtalálni, és nem bűnözők kezében landolt, akik már számos alagutat ástak a régészeti helyszínen, hogy a talált kincseket magukkal vigyék és a feketepiacon eladják. (liner.hu)