h i r d e t é s

Egy, az USA-ban körözött, magyar ügyekben is érintett ukrán oligarcha avatkozott be az amerikai belügyekbe!

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Egy, az USA-ban körözött, magyar ügyekben is érintett ukrán oligarcha avatkozott be az amerikai belügyekbe!

2019. október 24. - 08:50

Az Egyesült Államokban körözött és kiadatásától tartó ukrán oligarcha, Dmitro Firtas juttatott el olyan, kulcsfontosságú dokumentumokat Donald Trump amerikai elnök belső köreihez, amelyek állítólag terhelőek Joe Biden demokrata párti volt alelnökre nézve - adta hírül a Time magazin.

Forrás: karpatinfo.net

A jövő évi elnökválasztásra a republikánus párti Trump vetélytársaként készülő Bidenről szóló dokumentumokat a vesztegetés és zsarolás vádjával 2014-ben Bécsben őrizetbe vett, majd óvadék ellenében szabadlábra helyezett Firtas ügyvédei szerezték be és küldték meg az amerikai elnök munkatársainak - írta a Time a hírportáljára kedden felkerült cikkben, az ügyben közvetlen szerepet játszó öt személyre hivatkozva.

Az Európa-szerte számos ipari érdekeltséget birtokló Firtas jelenleg is Ausztriában él, ahonnan a kiadatását kérte az amerikai igazságügyi minisztérium.

Az ügyvédei által begyűjtött, Bidenre és rajta kívül, Robert Muellerre, az orosz beavatkozást vizsgáló volt különleges ügyészre nézve is terhelő, vitatott dokumentumok egyik címzettje Rudy Giuliani, Trump elnök személyes ügyvédje, aki több iratot fel is mutatott az amerikai médiában, például a Fox televíziónak nyilatkozva.

Ezek egyike Viktor Sokin volt ukrán főügyész eskü alatt tett írásbeli nyilatkozata, aki korrupcióval vádolja a volt amerikai alelnököt.

Giuliani október 6-án a Fox televízióban az ügyről beszélve ugyanakkor nem árulta el, hogy a dokumentumot Firtas embereitől szerezte, holott a nyilatkozat bevezető soraiban Sokin közli, hogy Firtas ügyvédeinek kérésére mondta el, amit tudni vél.

Trump és Giuliani nyomást gyakorol Ukrajnára, hogy vizsgálja ki a Biden-család ottani üzleti kapcsolatait. Erről egy hírszerzési ügyekkel foglalkozó tényfeltáró híroldal közölt jelentést szeptemberben. A Biden-ügy az egyik fő témája azoknak a vizsgálatoknak, amelyeket a demokrata többségű washingtoni képviselőház indított el a Trump ellen megindítani tervezett alkotmányos vádemelési eljárás előkészítésére.

A Time oknyomozó újságírói két hónapja gyűjtik az adatokat, és ezekből derült ki Firtas és Giuliani szoros kapcsolata. Az ukrán oligarcha saját védelme és kiadatásának megelőzése érdekében szerezte be az átadott dokumentumokat, köztük a volt ukrán főügyész nyilatkozatát. Firtas addig is elment, hogy alkalmazásába vette Giuliani több munkatársát - írta a lap. (MTI) / karpatinfo.net