h i r d e t é s

Egy doboz bátorság

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Egy doboz bátorság

2022. szeptember 16. - 13:11

KalanDobozzok segítenek átvészelni a gyermekosztályon eltöltött időt

Az Amigos a gyerekekért Alapítvány egyetemista önkéntesei, az Amigók, közel 8 éve látogatják a korházban lábadozó beteg gyerekeket, hogy játékkal és a barátság erejével motiválják őket, ezzel segítve a felépülésüket. Rengeteg felkérés érkezik feléjük, azonban sajnos vannak még helyek, ahova nem ér el az Amigók segítő keze, így a LEGO Csoport támogatásával kitaláltak egy átmeneti megoldást: a KalanDobozzt, melyet idén ősszel 1000, kórházban lévő gyerekhez szeretnének eljuttatni.

Magyarországon évente többezer gyermek kerül kórházba balesetek, műtétek, betegségek miatt. Amikor egy gyerek kórházba kerül, kiszakad a baráti közösségéből, egy ismeretlen, az egész család addigi életét felforgató eseménnyel kell szembenéznie, ami benne és a szüleiben is feszültséget, félelmet kelt. A KalanDobozz lehetővé teszi, hogy a kisgyermek könnyen elterelhesse gondolatait a jelenlegi helyzetéről, így rögtön a kórházba érkezés után megkezdődhet az ismeretlen helyszín okozta ijedtség és félelem oldása.

Jelenleg közel 160 önkéntes jár a beteg gyerekekhez az ország 5 városában, Budapest mellett Szegeden, Szombathelyen, Debrecenben és Pécsen. Ezek mellett is rengeteg felkérést kapnak az Amigók az ország több városából a gyermekosztályokról, azonban egy új város felkarolása sok felkészülést és erőforrást igényel a szervezettől, így sok helyen nem tudnak személyesen jelen lenni. Céljuk, hogy a KalanDobozzok segítségével olyan városokba is eljuttassák az Amigos élményt, azaz a játékos tanulás és barátság gyógyító erejét, ahol a személyes jelenlét még nem lehetséges, így most 8 új városba - Zalaegerszegre, Ajkára, Miskolcra, Salgótarjánba, Szolnokra, Nyíregyházára, Kisvárdára és Balassagyarmatra, illetve Szabolcs-Szatmár megyei intézményekbe tudják elvinni a saját fejlesztésű csomagokat.

A csomag játékokat és más fejlesztő eszközöket tartalmaz - az Amigos saját fejlesztésű füzetei mellett LEGO® építőkockákat is. A kicsik lehetőséget kapnak, hogy a kórházi szobában nyissanak egymás felé és - amennyiben van erre lehetőség - akár közösen is tudjanak játszani. Ezzel a meglepetés csomaggal két korosztály is átélheti az Amigos élményt: míg az óvodás korosztály a bátorító mesék, addig az iskolások a nyelvtanulás világába repülhetnek el. A sikeres felépülés után ezeket a dobozokat akár haza is vihetik, így a móka nem áll meg.

Most bárki segíthet a dobozok megtöltésében nyelvtanulós kártyajátékkal és foglalkoztató füzetekkel. Az Amigos honlapján bármelyik város kórházának gyermekeit támogathatjuk, és akár ki is választhatjuk, hogy csak a saját városunkba kerülő KalanDobozzokhoz használják a felajánlásunkat.