h i r d e t é s

Egy dokumentumsorozat deríthet fényt a világ legfelkapottabb összeesküvés-elméletének főszereplőjére

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Egy dokumentumsorozat deríthet fényt a világ legfelkapottabb összeesküvés-elméletének főszereplőjére

2021. március 23. - 16:09

Némi teljesen inkoherens katyvasz a globális elitről, az államon túl tevékenykedő hírszerzőkről és pedofil gyerekcsempészekről, akik babákat esznek, hogy feltöltődjenek. A QAnon mögött álló rendszer olyan abszurd, hogy csak a népszerűsége és ezzel járó veszélyei miatt nem nevetünk.

A kép illusztráció! - Forrás: liner.hu

Cullen Hoback sorozata, a Q: Into the Storm vasárnap mutatkozott be a HBO-n. A történetben a szólásszabadságtól a fehér nacionalisták intoleranciáján át az anarchista veszedelemig sok témáról szó esik, melyek a január 6-i capitoliumi zavargásokat is ihlető összeesküvés-elmélet tündökléséhez hozzájárultak.

A hatrészes sorozat a The Daily Beast kritikája részben oknyomozás, részben az internet mélyének bugyrait mutatja be, ezzel rávilágítva a mai amerikai élet legsötétebb pillanataira.

Ami azonban a legfontosabb, bemutatja az egész mögött Hoback szerint álló fiatalt: Ron Watkinst. A 8chan nevű moderálatlan fórum adminjaként ő felügyelte a manilai szervereken futó weboldalt, melyet apjától, Jimtől örökölt meg, aki többek között azzal gazdagodott meg, hogy ilyen kétes, más országokban törvénytelen oldalak hostolását oldotta meg.

A 8chanen névtelen felhasználók oszthattak meg mindent, amihez kedvük szottyant: cicás mémek, autós képek, rasszizmus, szexizmus és még ennél is sokkal betegebb – és illegálisabb – dolgok voltak terítéken. És a 4chan után (amely tulajdonképpen ugyanez, csak moderáltan) ide költözött Q is.

Q egy állítólag a hadseregnél dolgozó, Trumphoz közel álló, "Q-szintű hozzáféréssel" rendelkező személy, akinek posztjai tele voltak rejtett üzenetekkel egy közelgő viharról, amely lerántja a leplet a "mélyállamról", ennek következtében rengeteg liberális bűnöző letartóztatásához vezetve. Sokan igyekeztek megfejteni a posztokat, ahogy a sorozat fogalmaz, a QAnon emiatt "részben interaktív játék, részben vallás, részben pedig politikai mozgalom."

A sorozat elején a támogatókat ismerjük meg és gyorstalpalót kapunk a QAnon-fogalmakból, amikre itt inkább nem térnénk ki. Az egyik megszólaló követő szerint amikor elkezdett ő is a 8chanre írni, Q posztjai megváltoztak, mintha egy imposztor vette volna át a helyét. Ettől eltekintve lelkes közönség várta azokat, még külön Youtube-csatornák is születtek Q-ról, nem is egy.

Ron és apja első benyomásra is kicsit narcisztikus benyomást keltenek, Jim pedig megszállottja a politikai inkorrektségnek. Amikor nem voltak hajlandóak eltüntetni a 2019-es christchurchi merénylet elkövetőjének kiáltványát, összetűzésbe keveredtek az oldal eredeti tulajdonosával, Fredrick Brennannel, aki az oldal másik adminjaként velük maradt, ez a konfliktus, és hogy mi vezetett idáig, adja a történet fő magját.

A sorozat részletesen rámutat a kapcsolatra az elmúlt évek összeesküvései és az Internet ezen eldugott sarkai között, a QAnont nevezve meg ennek a közegnek a végtermékeként, hírbevágásokkal és szakértői interjúkkal, bemutatva, hogyan jutott odáig a dolog, hogy maga Donald Trump is Q-mémeket osztott meg Twitteren, miközben nyilvánosan tagadta, hogy tudná, miről van szó.

A hat rész alatt szemtanúi lehetünk annak, hogyan tud egy rosszul sikerült tréfa a "korlátlan szólásszabadságon" és az önmegerősítő visszacsatolásokon keresztül odáig jutni, hogy az amerikai törvényhozásban ma már nyíltan a QAnont hirdető tagok vehetnek részt. Csak és kizárólag erős idegzetűeknek. (liner.hu)